Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.03.2018.godine, do 10:00 sati

POTRES

Hercegovaćko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Dana 12.03.2018.godine, u 07:01 sati, zabilježen je potres jačine  3,4 stepena Richterove ljestvice. Epicentar potresa je zabilježen 3 km istočno od Čitluka na dubini od 2 km. Nema informaciju o eventualnim štetama.

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–       674 cm (pripremno stanje), jučer 658 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–       553 cm (pripremno stanje), jučer 545 cm,

–   Orašje ————————————-      771 cm (pripremno stanje), jučer 762 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,74 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 69,88 m3/s.

Općina Gračanica. Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području rijeke.Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 341 cm.(Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 cm).

Općina Doboj Istok. Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 50 ha u priobalnom pojasu rijeke.

Unsko-sanski kanton

Usljed naglog topljenja snijega vodostaji rijeka i riječica su u blagom porastu. Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanje objekata. Najveći problemi su neočišćeni odvodni kanali.

Grad Cazin. Vodostaj Mutnice je u porastu i iznosi 251 cm, još 50 cm do kritične linije. Rijeka Mutnice izlila se i  poplavila jedan poslovni objekat  u Rajaku, dok u Tržcu voda spriječava soabraćaj prama naselju Urga. Most u Mutniku kod škole poplavljen, kao i mostovi u Previzi i prema Prkosu, tako da jesaobraćaj preko istih rizičan. Rijeka Horljava se izlila i poplavila most prema Vilanječi . Obustavljen je saobaraćaj na putnoj komunikaciji Stijena –Vilenjača.

Općina Ključ. Rijeka Sana i Sanica su se izlile i poplavile su poljoprivredno zemljšte, nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 06:00 sati iznosio je 217cm, a vodostaj Sanice u 05:00 sati iznosio je 286cm. Visina snijega u Ključu iznosi cca 10cm.

Općina Sanski Most. Usljed otapanja snijega oborinskih voda i izlijevanja pritoka Sane poplavljeno je poljoprivredno zemljište i okućnice u naseljima Mahala, Novo naselje, Zdena, Redak, Šabića Klanac, Stari Majdan i Kijevo.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je granicama normalnog.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:15 sati, iznosio je 272 cm, dok je jučer iznosio 299 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od 02.03.2018.godine, od 13:30 sati, na snazi su redovne mjere obrane od poplava, koje su i dalje na snazi.

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su u blagom porastu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati  385 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati  272 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 184 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati  102 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 254 cm 265 cm

 

POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća imala je tehnički intervencija na ispumpavanju oborinskih voda iz kuća, garaža i dvorišta.Takođe imala je intervenciju u naseljima: Vedro, Pritoka,Golubić i Mali Lug.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju u mjestu Ostrožac na ispumpavanju vode sa pristupnog puta.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju na ispumpavanju vode iz poplavljenog objekta.

                                                                                        

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Prozor Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor Rama imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u selu Borovnica.

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije i to: u mjestima Gornji Čaklovići, Šićkom kopu, gdje je gorjelo nisko rastinje, te u naselju Mandići gdje je gorio pomoćni objekat.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju u mjestu Like, gdje je gorila šuma površine cca 7 dunuma.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju  na gašenju požara u mjestu Šikulje, gdje je opožarena površina cca 20 dunuma.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Olanovica, opožarena površina iznosi cca 2 dunuma. Svi navedeni požari su ugašeni.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u mjestima Crnile i Lukovo Polje, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja cca 1 hektar,  na lokalitetu MZ-e Bakotić.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je pet intervencija na gašenju požara i to: gašenje požara na motornom vozilu, u naselju Brnjic gašenje plasta sijena, u naselju Brežani  gašenje zapaljenog dimnjaka, te u mjestu Čobe i Bare, gašenje požara trave i niskog rastinja. Svi požari su ugašeni.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šume na brdu Visočica. Požar je ugašen. Takođe imala je i intervenciju na gašenju požara zapaljenog dimnjaka u ulici Rašidovića.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencijei na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja. Požari su ugašeni.

 KLIZANJE TLA 

 Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. U mjestu Gornja Orahovica u naselju Mehinbašići došlo je do klizišta koje je  oštetilo  put, 3 stambena i 3 pomoćna objekta.

 OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 OŠTEĆENJE ELELKTRIČNE MREŽE 

 Unsko-sanski kanton

U toku noći kanton je zahvatio  jak vjetar koji je prouzrokovao više kraćih prekida u snabdijevanju sa el.energijom.Svi kvarovi su otklonjeni osim u općini V.Kladuša od 01,18 sati u prekidu je DV 10kV Vrnograč.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

 Općina Stolac. Sinoć u 23:35 sati, bez napona električnom energijom ostalo je naselje Burmazi, zbog kvara na dalekovodu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA – NUS 

 Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Na lokalitetu Gola Planina, pronađena veća količina nepoznatih  eksplozivnih sredstava. Obavješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za dan, 12.03.2018.godine, za područje F BiH zbog očekivanog udara vjetra od 40 do 50 km/h, te kišnih padavina od 20 do 30 l/m2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE