Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 927 uzoraka, od čega je 60 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 10.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 12 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima nije bilo pozitivnih. Zaključno sa 10.10.2022.godine na području BPK  Goražde nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4330 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10844 osoba, od kojih je 5724 pozitivno  (5561 osoba je izliječena, 161 osoba preminula), a aktivne su dvije osobe.

 

Kanton 10

Dana 10.10.2022. god. na COVID-19 testirano je 11 osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju automobila u ulici Kraljice Katarine Kosače. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u naselju Seljublje gdje je u blizini škole gorio stub elektro prenosa i u naselju Dubnica, gdje je gorjelo sijeno na traktorskoj prikolici. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:35 do 12:55 sati, u Vrapčićima gorio otpad,

– od 14:35 do 15:15 sati, u Konaku gorjela trava i lišće.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:10 do 17:20 sati, na gradskoj deponiji Ada gorjelo smeće,

– od 17:30 do 18:00 sati, u Karaotoku gorjela trska.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 18:03 do 18:50 sati u Donjoj Jablanici, gdje je gorio kontejner.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Vakuf imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Oborci, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen, pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara, i to: četiri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju kabastog otpada i dvije na gašenju zapaljenih automobila.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je manju intervenciju u ulici ZAVNOBIHA,  gdje je  gorio kontejner za smeće.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 19:15 sati u mjestu Alagića Polje, gdje je gorjelo prizemlje kuće. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Velika Kladuša, Ilidža, Maglaj, Hadžići, Centar- Sarajevo, te gradova Gračanica i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su šest eksplozivnih sredstava i streljiva 56 kom.

 

OSTALO

 

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Dana 10.10.2022.godine, u 17:00 sati, Općinska služba CZ Doboj Istok je zaprimila usmeni zahtjev za pomoć kod izvlačenja utopljenika iz rijeke Spreče u mjestu Stanić Rijeka. Postupajući po navedenom zahtjevu angažirani su pripadnici DVD Doboj Istok i Jedinice CZ za spašavanje na vodi i pod vodom. Utopljenik N.N. je izvučen oko 19:00 sati a svemu su prisustvovali pripadnici PS Doboj Istok i MUP RS Doboj koji su obavljali poslove iz svoje nadležnosti.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR