Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju u mjestu Ljubijankić, na gašenju putničkog vozila.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Kruhari, na gašenju pomoćnog objekta (štale).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  otpadnog materijala, u vremenu od 20:25 do 21:45 sati, u Vranjevićima.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara trave, u vremenu od 21:00 do 21:55 sati, na Ustavi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 14:50 do 17:00 sati, na lokalitetu Otok, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma na površini od oko 2 ha.  Požar je gasilo pet vatrogasaca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad GradačacVatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intervenciju na gašenju požara u restoranu „Turbić“ u Gradačcu, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, na gradskoj deponiji Vila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija i to: jednu  intervenciju na gašenju električne instalacije u stanu, dvije  intervencije na gašenju otpadnog materijala, jednu intervenciju na gašenju plinske boce u stanu, te jedno obezbjeđenje (ispomoć na gašenju požara u Lukavici).

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivanih visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa. Maksimalne dnevne temperatura zraka uglavnom između 33 i 40 °C. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći (minimalne temperature zraka 20 °C i više).

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE