Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ćoralići, gdje je gorjela kuća.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 20:20 do 20:50 sati u Južnom logoru, gdje je gorjela trava i otpad,

– od 23:15 do 01:00 sati u Podgoranima, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 08:55 do 09:15 sati u Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:40 do 14:45 sati, u mjestu Prplog, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini od oko 4.000 m2.  Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila,

– od 15:55 do 16:45 sati, u mjestu Vašarovići, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini od oko 5.000 m2.  Požar je gasilo pet vatrogasaca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad TuzlaVatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kovačice, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad GračanicaVatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u Pribavi, gdje je gorjela vikendica. Požar  je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju zapaljenog smeća na otvorenom prostoru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Blatuša, u blizini petlje, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen. 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokaciju na području općina Bihać i Vogošća timovi Federlane uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 585 komada pješadijske municije i jedno eksplozivno sredstvo.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivanih visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa. Maksimalne dnevne temperatura zraka uglavnom između 33 i 40 °C. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći (minimalne temperature zraka 20 °C i više).

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE