Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri  intervencije na gašenju požara  niskog rastinja u mjestima: Pijesci, Kosora i Ortiješ.

 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:45 do 08:30 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:30 do 11:50 sati, u Pijescima i Kljajevini, gdje je gorila šuma i nisko rastinje,

– od 11:40 12:50 sati, u Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:00 do 19:00 sati, ispomoć Mostarskim vatrogascima zbog požara u Pijescima,

– od 16:15 do 16:55 sati, u Grabovinama, gdje je gorjela kapina i nisko rastinje,

– od 17:10 do 17:45 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:45 do 19:00 sati, na Zgonima uz željezničku prugu, gdje je  gorjela trava,

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hrgovi, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

 

Zapadno-hercegivački kanton

Općina Ljubuški. Dana, 10.08.2018. godine, Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Doli i Veljacima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Istog dana u 15:45 sati, sedam vatrogasaca sa tri vozila gasili su požar u Vojnićima, gdje je gorjela suha trava, nisko rastinje i smrekova šuma. U požaru su izgorijela  tri el. stuba, nakon čega su bez napajanja električnom energijom ostala mjesta: Vojnići, Doli i Greda. Radnici elektrodistribucije općine Ljubuški su na terenu i rade na zamijeni el. stubova. Požar koji je zahvatio cca 2 h je ugašen.

 

 

OLUJNO NEVRIJEME

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Dana, 06.08.2018. godine, na dijelu područja Općine Ilijaš (MZ Misoča i dio područja MZ Stari Ilijaš) proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće uslijed olujnog nevremena i velikih kišnih padavina. Općinski štab civilne zaštite Ilijaš je na otklanjanju posljedica od prirodne nesreće angažovao sve raspoložive ljudske i materijalne potencijale (skip, buldožer i kamione) koji rade na čišćenju puteva i korita potoka. U toku jučerašnjeg dana na terenu je radila jedna mašina (skip), na sanaciji potoka Mačkovca, kamion za odvoz materijala i odvoz nasipnog materijala za bankine i prilazne makadamske puteve te valjak za valjanje bakina i puteva. Na terenu je angažovana i Općinska komisija koja vrši procijenu nastalih šteta usljed nevremena koje je zahvatilo dio općine Ilijaš.

 

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

 

Općina Hadžići. Dana, 10.08.2018.  godine, u 09:00  sati, primljena informacija od Op Sl CZ Hadžići, da se na lokalitetu Raštelice nalazi jedano neeksplodirano ubojno sredstvo.

Općina Novo Sarajevo. Dana, 10.08.2018. godine, u 15:30 sati, primljena informacija od PS Novo Sarajevo, da se u ulici Paromlinska 37/8  nalazi jedano neeksplodirano ubojno sredstvo.

Informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava proslijeđene  uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Dana 10.08.2018.godine, u 08:45 sati, primljena informacija iz PS Centar Mostar o pronalasku tenkovske nagazne mina i tromblonske granate koje se  nalazi na lokaciji Rodoču-Heliodrom.

Općina Čapljina. Dana 10.08.2018.godine, u 21:10 sati, iz PS Čapljina primljena informacija o pronalasku ručne bombe na lokaciji Grabovina- Stijene.

Informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava proslijeđene  uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

 

Tuzlanski kanton

 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su preuzimanje i neutralisanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog  kantona.

Općina Kalesija. Dana 10.08.2018. godine, KOC Tuzla primio je informaciju od OŠCZ Kalesija, o pronalasku nepoznatog neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Informacija o pronalasku neeksplodirang ubojnog sredstava proslijeđena  uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Federacije BiH, zbog mogućih lokalnih pljuskova praćeni grmljavinom.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE