Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 3.398 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 76 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 1.869 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.453 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most na području ove općine tri su lica pozitivna na korona virus a za dva se čeka rezultat testa.

 

Posavski kanton

Na prostoru Posavskog kantona do sada je na Korona virusa (COVID19) testirano 361  osoba od kojih su 4  pozitivne:  3 osobe su izliječene a trenutno je aktivna 1  osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:10 do 09:35 sati, u Podveležu gorjelo m/v kombi,

– od 15:25 do 16:30 sati, u Hodbini gorjela trava i rastinje,

– od 17:30 do 18:00 sati, na Bulevaru gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:45 do 16:10 sati, u naselju Lokve gorjela trava i nisko rastinje,

– od 22:15 do 22:35 sati, u ul.Gojka Šuška gorjelo smeće u kontejneru.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara i to: u naselju Mosnik gdje je gorio kontejener za smeće, zatim u ulici Bogumilska gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini, te u naselju Borić gdje je gorio drveni vidend objekat. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasno društvo Livno imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u selu Glavice došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Intervencijom VD Livno požar je ugašen. Gašenje je trajalo od 20:20 do 22:00 sata,

– pored gradske zaobilaznice u Livnu došlo je do požara na deponiju odbačenih automobilskih guma. Ovaj požar ugasili su pripadnici VD Livno oko 22:30 sati.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je od 15:15 do 15:45  intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Centar Sarajevo, Hadžići, Vogošća i Ilidža timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 11 eksplozivnih sredstava i 32 komada streljiva.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Učesnici “Marša mira 2020” prešli su i treću završnu etapu trodnevnog Marša tokom kojeg su prepješačili gotovo stotinu kilometara. I na posljednjoj dionici dugoj 25 kilometara, na kojoj su prešli preko Kameničkog brda, gdje je ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je i zarobljeno, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pružali su im podršku. Timovi FUCZ sa vozilima, medicinarima i opremom na trećoj etapi cijelom trasom do Potočara pratili su kolonu sa učesnicima Marša, na nekoliko lokacija postavli su cisterne sa pitkom vodom i dijelili flaširanu vodu i hranu učesnicima. Dva tima FUCZ sa po pet članova koji su obučeni i opremljeni za spašavanje ljudi u planinama i drugim nepristupačnim područjima pratili su učesnike Marša a na dijelu trase Bukva-Ravni Buljim u općini Bratunac, koja je veoma strma, nepristupačna i teška za uspon postavili su šumski gelender (užad) kako bi učesnicima omogućili lakši prelazak tog dijela trase.

FUCZ je u Potočarima, za potrebe održavanja centralnog skupa u povodu 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, “zaštićene zone UN-a”, postavila medicinske šatore i šatore za trijažu koji će biti na raspolaganju do završetka komemoracije i ukopa identifikovanih žrtava.

Organizatori Marša učesnike su i danas pozvali na poštivanje epidemioloških mjera koje podrazumijevaju nošenje maski i držanje distance.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka koje će iznositi do 35 °C, kao i zbog očekivane grmljavine u pojedinim dijelovima zemlje.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE