Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica Olovo imala je intervenciju u naselju Dugandžići, gdje je uslijed udara groma došlo do zapaljenja pomoćnog objekta – štala. U požaru je objekat  dimenzija 11 x 7 metara potpuno uništen. Krupna i sitna stoka je spašena – 43 grla. Požar su gasili vatrogasaci VJ Olovo i mještani.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci DVD Busovača imali su intervenciju na lokalitetu mjesta Bare gdje je gašen požar na stambenom objektu. Požar ugašen, nije bilo povrijeđenih osoba.

 

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U reonu Karaule, radnici Šumarije su prilikom prolaska kroz rizičnu zonu izmjestili dvije protiv pješadiske mine. Obaviješten je BH MAC i poslan zahtjev za uklanjanje istih.

Na području Olova u toku su radovi na deminiranju projekta “Kruševo 2”, u površini od 65000 m2. Radove izvodi deminerska organizacija “Centar za obuku pasa za otkrivanje mina”.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a na lokalitetu mjesta Mile-Kukuti, gdje je pronađena minobacačka mina. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE