Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju u vremenu

od 20:25 do 21:20 sati, u Rodoču na vrelu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije, i to:

 • – od 13:00 do 14:45 sati, u Počitelju-Slanodol, gdje je gorjela šuma,
 • – od 13:45 do 14:20 sati, na Modriču, gdje je gorjelo nisko rastinje,
 • – od 15:55 do 16:40 sati, između Čeljeva i Višića, gdje je gorjela trava i rastinje između kuća,
 • – od 16:40 do 18:00 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava, a  ugroženi su bili drveni elektro stubovi i kuća,
 • – od 16:45 do 17:10 sati, u Gabela polju, gdje je gorjela trava,
 • – od 17:00 do 17:45 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava,
 • – od 17:00 do 17:45 sati, u Počitelju-Dabrica, gdje je gorjela trava i rastinje, a bili su ugroženi plastenici,
 • – od 17:00 do 18:20 sati, u Grabovinama, od kasarne do benzinske pumpe Gazprom, gdje je gorjela trska i rastinje,
 • – od 17:15 do 18:10 sati, u Gabeli, gdje je gorjelo rastinje i trava iza servisa ,,Šušak“ gdje je spašena poljoprivredna apoteka, te
 • – od 21:40 do 22:50 sati, u Dračevu gdje je  gorjela trava, također djelovanjem vatrogasaca spašena je kuća i trafostanica.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk  imala je  intervencije na gašenju požara, i to:

 • – od 16:30 do 17:50 sati, u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • – od 19:00 do 20:30 sati, u Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • – od 20:20 do 22:00 sati, u Vionici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • – od 22:00 do 23:00 sati, u Podgredi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac u vremenu od 18:40 do 20:20 sati, na Poplatu imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja , cca 1ha površine.

Unskosanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju zapaljene kuće u vremenu od 23:30 do 02:45 sati, u mjestu Biljani. Požar su gasili pet vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je veća meterijalna šteta, jer je izgorio  krov kuće.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 10.01.2017. godine, u ulici Ferida Dizdarevića (objekat Kjzerija džamije i Islamskog centra), došlo je do požara na kotlovnici za grijanje. Odmah po dojavi u 13:05 sati, jedno vozilo i dva vatrogasca izlašli su na lice mjesta i pristupili gašenju požara, koji su lokalizovali u 13:45 sati.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača.  Vatrogasci Vatrogasnog društva  Busovača imali su  intervenciju na gašenju požara frizerskog salona. Požar ugašen,nema povrijeđenih lica, na salonu pričinjena je velika materijalna šteta, uzrok požara nije poznat.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica  grada Tuzle imala je  intervenciju na gašenju požara u stanu u ul. Aleja Alije Izetbegovića. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac.  Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara jednog sprata i dio krova restorana „Sidro“ u Prokosovićima. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara, u okviru Starog grada,  gdje je gorio dio zgrade iz Austrijskog doba (4 prostorije). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara, potkrovlja kuće u Gračanici, te dvije intervencije gašenja požara na području Republike Srpske, općina Petrovo, u mjestu Karanovac, gdje je gorio automobil i pomoćni objekat. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je jednu intervenciju na gašenju požara, el. instalacija u privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen, kao i intervenciju vađenja unesrećenih u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila u mjestu Ćehaje, prilikom koje je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede.

JAKI MRAZEVI – NISKE TEMPERATURE

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Niske temperature zraka koje su izazvale poledice po kolovozima i trotoarima i dalje prestavljaju ozbiljne probleme u odvijanju saobraćaja, kretanju pješaka kao i zamrzavanje vodovodne mreže u individualnim stambenim objektima kod jednog broja domaćinstava.

Temperatura zraka izmjerena jutros u 08,00 sati iznosila je – 160 c .

Općina  Foča u Federaciji  BiH

Temperatura zraka izmjerena jutros u 08,00 sati iznosila je – 180 c.

Općina Pale u Federaciji BiH

Temperatura zraka izmjerena jutros u 08,00 sati iznosila je – 220 c .

Putni pravac R-448 Podkozara-Goražde-Hrenovica u Federaciji BiH je prohodan.

Autobuski saobraćaj se odvija redovno.

Kanton Sarajevo

Zimska služba KJKP Rad je angažirana na posipanju saobraćajnica u cilju sprječavanja poledice, kao i na proširenju prohodnog dijela kolovoza na mjestima gdje je to moguće. Na terenu je 20 specijaliziranih vozila i 80 radnika.  Ulice 1. 2. 3. i 4. prioriteta, na području četiri gradske općine, gdje je ovo preduzeće i zaduženo za održavanje saobraćajnica.

Iz KJKP Gras smo dobili informaciju da se gradski saobraćaj odvija uglavnom po planu. Manjih problema je bilo zbog poledice u padinskim dijelovima grada, ali sve linije na kojima vozi ovo preduzeće su u funkciji.

Preduzeće Centrotrans – gradski saobraćaj se, na linijama koje pokriva ovo preduzeće, odvija po utvrđenom planu.

METEOALRAM

Unsko-sanski kanton

Za dan 11.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -13°C.

Tuzlanski kanton

Za dan 11.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -14°C.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Za dan 11.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 5°C.

Kanton Sarajevo

Za dan 11.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -14°C.

Kanton10.

Za dan 11.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 13°C.

Vrh obrasca

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

OBAVIJEST O KVALITETI ZRAKA U FEDERACIJI BIH, 11.01.2017. GODINE

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH, ali su one i dalje iznad propisanih graničnih vrijednosti.

U Živinicama, Tuzli i Zenici su prekoračene granične vrijednosti sumpordioksida i  lebdećih čestica. U Sarajevu nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija sumpordioksida i azotnih oksida. U Sarajevu, Lukavcu i Goraždu i jučer su bile prekoračene granične vrijednosti za  lebdeće čestice. Srednje dnevne vrijednosti polutanata u Jajcu ukazuju na čist zrak u tom gradu.

Jutros, u srijedu,  na mjernim mjetima u Tuzlanskom kantonu se mjere prilično visoke koncentracije zagađujućih materija ,dok su one nešto niže u Zenici i Sarajevu.  Može se  očekivati  porast koncentracija zagađujućih materija u zraku danas i veći dio sutrašnjeg dana, uz oscilacije, na skoro svim mjernim mjestima, a od sutra poslijepodne očekuje se poboljšanje meteoroloških uslova sa aspekta kvaliteta zraka. Predviđeni vjetar, porast temperature i padavine bi trebale da značajno smanje nivo zagađenja.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Zeničko-dobojski kanton

Općina  Olovo. Snabdijevanje vodom iz gradskog vodovoda je uredno. Zbog zamrznutih instalacija mnoga domaćinstva ostala su bez vode. Veći dio naselja Olovske Luke ostalo je bez vodosnabdjevanja. Zbog neadekvatnog garažnog prostora i niskih temperature nije moguće korištenje vatrogasnih vozila.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Dana 10.01.2017.godine, pristigla je prijava o postojanju nepoznatog  NUS-a od strane PU Posušje.NUS je pohranjen u skladištu PU Posušje.

Prijava po prijemu proslijeđena vođi tima Mostar „A“  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. U 08:27 sati, zaprimljena je dojava od strane policije da je Ferida Dizdar rođ. 1945 godine iz Počitelja, nestala u večernjim satima 09.01.2017godine. Suprug Husein je prijavio nestanak supruge u 08:10 sati. Prilikom pretrage terena policija je uz obalu rijeke Neretve pronašla papuče i maramu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE