Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna jedinica grada Mostara, imala je intervencije u vremenu od

15:00 do 16:25 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije, i to:

 • – od 10:45 do 11:20 sati, u Gnilištima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • – od 13:30 do 14:25 sati, u Šuškovu naselju, gdje je gorjela šuma i rastinje u blizini porodičnih kuća,
 • – od 14:00 do 14:35 sati, u selu Nakovanj, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • – od 14:30 do 14:55 sati, u Trebižat polju, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • – od 14:45 do 15:15 sati, u naselju Krupa, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • – od 15:00 do 15:25 sati, u Gabeli, kod šljunkare, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • – od 15:20 do 16:00 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i rastinje, te
 • – od 16:15 do 16:50 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava,

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk  imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • – od 12:10 do 13:30 sati, na Padalovini, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i električni stup, te
 • – od 17:15 do 18:00 sati, na Markovcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju u ulici Nurije Pozderca, na gašenju požara krova kuće.

Općina Visoko. Profesionalna vatrogasna  jedinica Visoko imala je intervenciju na gašenju krova kuće u naselju Arnautovići. Također imali su i intervenciju u naselju Musala, gdje je došlo do pucanja vodovodnih cijevi.

 Kanton 10  

Općina Tomislavgrad. U toku jučerašnjeg dana oko 08:00 sati, došlo je do požara u porodičnoj kući u mjestu Prisoje, općina Tomislavgrad. Požar su gasili pripadnici vatrogasnog društva  Tomislavgrad.  Vlasnik kuće zadobio je lakše tjelesne ozlijede. Uviđaj je u toku.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u blizini benzinske pumpe u industrijskoj zoni Kalesije. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na montažnom objektu u MZ Podgorje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na objektu restorana „Sidro“. Međutim, danas u jutarnjim satima u 02:45, ponovo je došlo do požara na istom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški imali su intervencije na gašenju  požara otvorenog prostora i to:

 • u mjestu Bijača u vremenu od 15:25 do 16:00 sati, te
 • u mjestu Orahovlje u vremenu od 15:45 do 17:30 sati.

U navedenim požarima izgorilo je ukupno oko 3ha trave i niskog rastinja. U intervencijama je učestvovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne.

Također, pripadnici vatrogasne jedinice imali su intervenciju u mjestu Grabovnik, oko 22:00 sata, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, pri čemu je bio ugrožen i jedan pomoćni objekat sa oko 20 goveda. Požar je ugašen.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu  od 17:30 do 20:00 sati, u mjestu Ljubotić, gdje je  gorjela  šuma i nisko rastinje, pri čemu su bili ugroženi stambeni objekti. Požar su gasili pripadnici  vatrogasne jedinice Široki Brijeg.

JAKI MRAZEVI – NISKE TEMPERATURE

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde.

Niske temperature koje su izazvale poledice po kolovozima i trotoarima i dalje predstavljaju ozbiljne probleme u odvijanju saobraćaja i kretanju pješaka. Temperatura zraka izmjerena jutros u 08,00 sati iznosila je – 180 c .

Općina Foča u Federaciji BiH

Temperatura zraka izmjerena jutros u 08,00 sati iznosila je – 160 c .

Magistralni put M-20 se redovno održava, a po informacijama iz preduzeća „Goraždeputevi“, prohodan  je i magistralni put M – 18.1.

Općina Pale u Federaciji BiH

Temperatura zraka izmjerena jutros u 06:00 sati,iznosila je – 200 c , a dok je  u 08:00 sati iznosila – 10 0 c . Putni pravac R-448 Podkozara-Goražde-Hrenovica u Federaciji BiH je prohodan. Ekipe su na terenu i rade na čišćenju kolovoza. Autobuski saobraćaj se odvija redovno.

Zapadno-hercegovački kanton

Zbog ekstremno niskih temperatura nastava u svim osnovnim i srednjim školama Zapadno-hercegovačkog kantona odgođena je do 11.01.2017.godine.

Kanton Sarajevo

Zimska služba KJKP Rad je angažirana na posipanju saobraćajnica u cilju sprječavanja poledice, kao i na proširenju prohodnog dijela kolovoza na mjestima gdje je to moguće. Na terenu je 25 specijaliziranih vozila. Prohodne su ulice 1. 2. 3. i 4. prioriteta, na području četiri gradske općine, dokle  je ovo preduzeće i zaduženo za održavanje saobraćajnica.

Iz KJKP Gras saopšteno je da se gradski saobraćaj odvija uglavnom po planu. Manjih problema je bilo zbog poledice u padinskim dijelovima grada, ali sve linije na kojima vozi ovo preduzeće su u funkciji.

Preduzeće Centrotrans – gradski saobraćaj na linijama koje pokriva ovo preduzeće, odvija se po utvrđenom planu.

METEOALRAM

Unsko-sanski kanton

Za dan 10.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -17°C.

Tuzlanski kanton

Za dan 10.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -17°C.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Za dan 10.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 7°C.

Kanton Sarajevo

Za dan 10.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -18°C.

Kanton10.

Za dan 10.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 17°C.

Vrh obrasca

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

OBAVIJEST O KVALITETI ZRAKA U FEDERACIJI BIH, 10.01.2017. GODINE

I tokom jučerašnjeg dana kvalitet zraka je bio ozbiljno  narušen u svim gradovima Federacije BiH u kojima  FHMZ vrši mjerenja. Rezultati jučerašnjih mjerenja (ponedjeljak) pokazuju da je na svim mjernim mjestima, osim Ivan Sedla, došlo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za barem jedan polutant. Koncentracije lebdećih čestica su najviše vrijednosti dostizale u Živinicama, Tuzli, Sarajevu i Zenici.Koncentracije sumprodioksida u zraku su prekoračile propisane granične vrijednosti na  mjernim mjestima u Živinicama,  Zenici  i Tuzli, i na dva mjerna mjesta u Sarajevu.U Sarajevu su zabilježena i prekoračenja graničnih vrijednosti azotnog dioksida.U Sarajevu je tokom jučerašnjeg dna došlo do porasta koncentracija svih mjerenih polutanata u odnosu na prethodni dan, dok su u ostalim mjestima te vrijednsoti ostale na istom nivou. Jedino je u Jajcu jučer zabilježen trend smanjenja zagađenja.Jutros (utorak do 08:00 sati) na najvećem broju mjernih mjesta uočeno je značajnije poboljšanje kvaliteta zraka i stanje je trenutno zadovoljavajuće – koncentracije polutanata su u uglavnom u okvirima propisanih vrijednosti. Ovo se ne odnosi na mjerna mjesta u Tuzlanskom kantonu, gdje su i jutros zadržani isti trendovi kao i jučer.U toku današnjeg dana kao i sutra, očekuje se ponovni porast koncentracija zagađujućih materija i prekoračenja dnevnih propisanih graničnih vrijednosti za pojedine polutante.Meteorološki prognostički modeli predviđaju od petka značajnije promjene vremena i destabilizaciju atmosfere, što bi trebalo da dovede do poboljšanja stanja kvaliteta zraka u većem dijelu zemlje.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I  VODOVODNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine i Javnog poduzeća Elektro-privrede hrvatske zajednice Herceg Bosne saopštili su  da  zbog kvara na elektro mreži, bez napona su od sinoć od 19:00 sati, ostala mjesta: Jasenik, Čažanj, Bukovlje,  Džanići i Slavkovići u općini Konjic.

Općina Ravno. Bez napajanja je i Ivanjica u općini Ravno, zbog srušenog električnog stupa.

Grad Mostar. Iz JP Vodovod Mostar (Radna jedinica 1 i 2) saopšteno je da će zbog kvara i niskih temperatura doći do prekida vodosnabdijevanja u naselju Kuti, područje Sjever.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Snabdijevanje vodom iz gradskog vodovoda je uredno. Zbog zamrznutih instalacija, mnoga domačinstva ostala su bez vode. Veći dio naselja Olovske Luke, ostalo je bez vodosnabdjevanja.

Općina Kakanj. Vodosnabdijevanje je otežano zbog hladnoće i velikih minusa, usljed čega dolazi do zamrzavanja vodovodnih cijevi u stambenim i privatnim objektima.

Grad Zenica. Na području svih opština Kantona i u gradu Zenica dolazi do problema u snabdijevanju vodom, zbog pucanja vodovodnih cijevi kao i zamrzavanja cijevi u domaćinstvima. Ekipe zadužene za otklanjanje kvarova su stalno na terenu i rade na sanaciji kvarova.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, međutim ponegdje dolazi do prekida u snabdijevaju električnom energijom na području pojedinih opština Kantona, tako da su ekipe elektrodistribucije stalno na terenu radi  otklanjanja kvarova.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 09.01.2017. godine, u 08:55  sati, građanin iz Dračevica, prijavio je pronalazak neeksplodirane minobacačke granate 82 mm.

Prijava je proslijeđena vođi tima „A“ Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Kantonalni operativni centar Tuzla zaprimio je prijavu o nepoznatom NUS-u od strane Općinske službe civilne zaštite Lukavac. O navedenom obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE