Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 296 uzoraka, od kojih je 30 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10756 osoba, od kojih je 5683 pozitivno  (5505 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 17 osoba.

POŽARI 

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:00 sati, u mjestu Vranić, gdje je gorio otpadni materijal. Požar su gasila dva vatrogsca s vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 23:00 do 23:40 sati, kod Jukića kuća, gdje su gorjele drvene palete. Požar su gasila dva vatrogsca s vozilom.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 09:12 do  09:50 sati, u ulici Bulevar 7 korpusa, gdje je gorio otpadni materijal.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Meokušnice u slastičarnoj Erato. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrjeđenih lica.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo motornoi vozilo na auto putu. Požar je ugašen.

JAK VJETAR, VELIKO NEVRIJEME

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Dana 09.09.2020. godine oko 16:20 sati, jako nevrijeme pogodilo mjesta Bobara i Kolo  na području općine Tomislavgrad.

Uslijed nevremena pojavila se i pijavica i napravila veliku materijalnu štetu na objektima i vozilima. Oštećeno je na desetke kuća i pomoćnih objekata, a stradali su većinom krovovi.
Pijavica je pogodila i oštetila prodajni centar Prodex, koji se nalazi na tom području.  Oštećeno je oko 50 vozila na Prodexovom parkiralištu.

Očevidi i procjena štete su u toku.

Na teren su izašle policijske i vatrogasne ekipe da saniraju i procjene štetu.

Tehničke intervencije

 Kanton 10

Općina Tomislavgrad.  PVP Tomislavgrad imali su intervencije na sanaciji krovova u naselju Bobara koji su oštećeni uslijed nevremena i pojave pijavice.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  tehničke intervencije i to:

– od 08:00 do 09:00 sati,  saniranje krova zgrade kod kina ¨ Mogorjelo“ , ul. Zagrebačka,

– od 09:00 do 10:00 sati, u zgradi kod crkve zatvorilo se dijete Blindo vratima u stanu. Na poziv majke Vatrogasci  autoljestvama ušli kroz balkon i otvorili vrata stana,

– od 10:00 do 10:40 sati, u zgradi ul. A.Šenoe  čišćenje  odvoda  balkona autoljestvama na drugom spratu gdje se nakupila voda i ugrozila susjedni stan,

– od 10:30 do 11:30 sati, vršili ispunpavanje vode iz podruma prostorija crkve Sv.Franje u Čapljini,

– od 12:00 do 12:30 sati,  zbog prokišnjavanja krova  u zgradi kod crkve Sv.Frane , čistili vodu iz stana,

– od 12:50 do 13:20 sati, u Tasovčićima u Bungalovu naselju vršili ispomoć staroj i nemoćnoj osobi,

– od 13:45 do 14:30 sati, saniranje  krovište na zgradi kod Trga Kralja Tomislava, te

– od 17:10 do 18:15 sati,   saniranje krovišta na zgradi kod Caffe „SANMARINO“.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je  tehničku intervenciju od 17:40 do 20:15 sati, na izvlačenju zaglavljenog autobusa sa ženskom nogometnom ekipom iz Republike Hrvatske u rejonu Boračke drage.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Zbog kvara na elekto mreži bez napajanja je dio Međugorja (kod Gardena). Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Grad Konjic. od 02:00 sata zbog kvara na elektro mreži, bez napajanja je selo Dubočani. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za centralnu, istočnu i sjevernu Bosnu, zbog očekivane grmljavine.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR