Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.09.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je sljedeće intervencije:
od 16:40 do 17:15 sati, u Gabela polju, gorjela šaša,
od 18:00 do 19:00 sati, u mjestu Hotanj, gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic intervenisala je  u mjestu Glavatičevo (zaseok Ričica), gdje je izbio požar na privatnoj  kući.  Uz pomoć mještana, požar je ubrzo ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo  u izvještajnom periodu imala je osam manjih intervencija  (četiri na gašenju zapaljenog smeča, jedna na gašenju niskog rastinja,  jedna na gašenju zapaljenog devastiranog objekta, jedna na spaljivanju dimnjaka i jedna tehnička).

Unsko-sanski kanton
Općina Biha. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je dvije intervencije.
– od 14:25 do 16:05 sati, u ulici Franje Jukića vađenje beživotnog tijela iz šakta. Na intervenciju su izišla 3 vatrogasca sa 2 vozila.
– od 15:18 do 15:42 sati, u ulici Ešrefa Kovačevića gorio plastični kontejner za smeće. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton
Grad Tuzla. „A“ tim za uklanjanje NUS-a FUCZ /KUCZ Tuzla obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području Grada Tuzle i općine Banovići.
Općina Kalesija. „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje na području općine Kalesija.
PLANT – mašinski tim FUCZ izvodio je radove na čišćenju ostataka porušenih kuća iz ratnog perioda u MZ Zelina na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. U 10:05 sati, u naselju Rodoč, prilikom iskopa zemljišta za bazen,  nađena jedna granata. Prijava je proslijeđena vođi Tima Mostar „A“  i pripadnicima Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zapadno-hercegovački kanton
Općina Ljubuški. Još uvijek traje potraga za nestalim Stankom Grbavcem, rođ. 1927.godine, čiji nestanak je prijavljen 06.09.2016. godine, u 19:45 sati.
U potrazi sudjeluju djelatnici Policijskoj upravi Ljubuški, HGSS ZHK-a, specijalna policija ZHK-a, pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice Ljubuški, te mještani Šipovače.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE