Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 10.07.2022. godine.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 10.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod tri osobe. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 10.07.2022. godine, aktivno su zaražene tri osobe, oporavljeno je 3964 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona testirano 9831 osoba, od kojih je 4845 osoba pozitivna  (4678 osoba je izliječeno, 153 osoba umrlo), a aktivno je 14 osoba.

POŽARI 

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je intervenciju na gašenju požara  u naselju Donje Brdo, gdje je gorio automobil.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinca grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na automobilu koji se zapalio poslije saobraćajne nesreće u naselju Babunovići.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općien Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Petrovice, gdje je gorio pomoćni objekat.

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara jučer od 13:00 do 13.35 sati, na lokalitetu Osoje, gdje je opožareno cca 0,5 duluma hrastove šume. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vagtrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara sinoć u 20:00 sati, na lokalitetu Kosmaj, gdje gori trava i nisko rastinje, teren je nepristupačan i udaljen od naseljenog dijela.

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 15:50 do 17:00 sati, na Bišće polju, gdje je  gorio stari automobili,

– od 16:15 do 17:00 sati, u firmi Feal kod Aluminija, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:55 do 20:20 sati, u Potocima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 06:15 do 06:50 sati, u Međinama, gdje je gorjeloo policijsko vozilo „Pauk“.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara od 14:11 do 16:45 sati, na Počitelj Brdu gdje je gorio otpad, šuma i nisko rastinje.

OSTALO

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Marš mira ove godine organizovat ce se 18. put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica kako bi se odala počast bošnjačkim žrtvama genocida koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa ljudstvom,  opremom i vozilima biće  podrška učesnicima “Marša mira 2022” koji se ove godine organizuje 18. put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija – Srebrenica” kako bi se odala počast bošnjačkim žrtvama genocida koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine.

U skladu sa Zaključkom Vlade FBiH FUCZ je zadužena  da, u saradnji sa Organizacionim odborom i Pododborom za organizaciju “Marša mira 2022”, učestvuje u pripremama ovog događaja i stavi na raspolaganje  ljudstvo, opremu i materijalno – tehnička sredstva kao podršku učesnicima trodnevnog “Marša mira” koji će od 8. jula do poslijepodnevnih sati 10. jula 2022. godine od Nezuka do Potočara prepješačili trasu dugu 100 kilometara kojom su u ljeto 1995. godine prošli Srebreničani tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle. Pripadnici FUCZ uspostavit će šatorske kampove na lokacijama sela Liplje u općini Zvornik gdje se završava prvi dan pješačkog pohoda, zatim na lokacijama Ljeljen Do, Mravinjci – Konjević Polje i Potočari – Srebrenica. Cisterne s vodom biće postavljene na punktovima duž cijele trase, a mobilni timovi FUCZ na nekoliko lokacija, pružat će dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom a vozila sa pripadnicima timova FUCZ i medicinarima obezbijedit će  transport učesnicima kojima bude potrebna pomoć. Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima, učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog zahtjevnog terena trase Kameničko brdo – Ravni Buljim, na ovoj lokaciji nalazit će se i spasilački tim od deset pripadnika FUCZ. Pripadnici FUCZ na ulazu ispred Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica postavit će šatore za ambulantu a u skladu sa potrebama i važećim mjerama. FUCZ je obezbijedila dezinfekciona sredstva i termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature za trijažni šator koji će se također postaviti na ulazu. Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva a ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995.

BIHAMK

Povodom Kurban-bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR