Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je imala je intervenciju na gašenju požara u Adi, gdje su gorjele gume i otpad.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA  

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Operativni centar civilne zaštite FUCZ primio je informaciju od Policijske stanice Centar Zenica, da su u ulici Armije BiH br.16, prilikom renoviranja kupatila u stanu, ispod kade, pronađena 4 MRUD-a i  4 paketa TNT eksploziva od po 500 grama.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedena sredstva uklonili isti dan.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je pronađena ručna bomba u koritu rijeke Dragače, kod vatrogasnog doma.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES koji su izašli na lice mjesta, ali zbog povišenog vodostaja i zamućenosti vode nisu mogli ukloniti sredstvo. Mjesto pronalska je propisno obilježeno do sticanja uslova za njegovo uklanjanje.

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Trnovo da je u naselju Presnica, na lokalitetu  Bunovci pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton Sarajevo

Dana 09.06.2018.godine u 13:00 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo primio je poziv od strane maloljetne osobe da se sa još jednim takođe maloljetnim drugom izgubio u šumi na  Trebeviću. O dojavi je obavještena Kantonalna jedinica GSS-a koja je  stupila u kontakt sa izgubljenim osobama. Brzom intervencijom GSS-a izgubljene osobe su pronađene i bez povreda dovedene na sigurno.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za cijelu BiH zbog grmljavinskog nevremena sa pljuskovima.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE