Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.06.2018.godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 15:10 do 15:25 sati, u Titovoj ulici, gorio otpad i trava,

– od 23.04 do 23:25 sati, u Sjevernom logoru, gorjela baraka.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 09:20 do 10:10 sati,  u kanjonu rijeke Bregave, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:10 do 15:40 sati,  u Gabeli, gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradačac imalo je intervenciju na gašenju niskog rastinja u ulici Sviračka. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog sijena.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je dvije tehničke intervencije na uklanjanju stabala koja su pala na kolovoz, usljed jučerašnjeg nevremena: na putu M4 kod Puračića i kod brane HA Modrac.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na uklanjanju stabla sa puta u ul. 221 oslobodilačke brigade.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tri tehničke intervencije nakon jučerašnjeg nevremena praćenog jakom kišom i jakim vjetrom:

– u 18,30 sati, na gradskom mostu je došlo do obaranja nosača ulične svjetiljke, koji je uklonjen,

– u 19,15 sati, u mjestu Osova imali su intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na zgradu Osnovne škole i tom prilikom oštetilo krov. Vatrogasci su izvšili privremeno pokrivanje na ovom objektu i uklonili palo stablo,

– u 19,15 sati, u blizini Doma kulture imali su intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na put.

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je tehničku intervenciju na ispumpavanju vode iz fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Huso Hodžić“ Tešanj. Do poplave je došlo usljed velikog nevremena praćenog kišom i vjetrom.

 

Kanton 10

Tokom noći bilo je olujno nevrijeme, grmljavina praćena jakim vjetrom i kišom na području općina Livno, Tomislavgrad i Drvar. Nema dojava o materijalnoj šteti.

Usljed nevremena dolazilo je do ispadanja iz napona 10 kV dalekovoda na području općina Drvar, Livno i Tomislavgrad. Popravci su toku, dok opskrba vodom teče bez poteškoća.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da je pronađena minobacačka granata u ul. Maršala Tita, kod Higijenskog zavoda.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da je pronađena minobacačka granata 60 mm u mjestu Vidovice.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno sredstvo uklonili i smjestili u magacin do uništavanja.

 

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Centar da je pronađeno pet ručnih bombi u ul. Budakovići.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedena sredstva uklonili isti dan.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Gradačac, te su nastavili  proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm  za sjeverna područja Bosne i Krajinu, gdje se očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno će biti jačih i obilnijih padavina, a ponegde će se javiti i grad. Tokom dana, u Krajini i u sjevernim područjima Bosne, očekuje se između 30-50 l/m2 kiše. Lokalno padavina može biti i više  U ostatku zemlje na snazi je žuti meteoalarm, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE