Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.02.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća gasila je požare suhe trave u mjestima: Orljani i Lohovo, dok je tehničku intervenciju imala na krovnoj konstrukciji firme FIS, gdje je vjetar raskrio dio krova.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin gasila je požare suhe trave i niskog rastinja u mjestima: Donji Škrgići, Ćehići i Donja Lučka.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica Velika Kladuša gasila je požare na zapaljenoj travi u mjestima: Podzvizd, Keserović Brdo i Šestanovac dok su u mjestima Orčijeva Luka i Bukovlje gašeni požari koji su zahvatili šumu. Požar u Bukovlju zahvatio je oko 4 ha šume. Svi požari su ugašeni.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac gasila je požar suhe trave u mjestu Vrtoče dok je u ulici Bišćani gašen požar na zapaljenom dimnjaku.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica Sanski Most je u mjestu Jelašinovci gasila požar trave i niskog rastinja, dok je u mjestu Jezernica gašen požar na zapaljenom dimnjaku.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa je u mjestu Ljusina gasila požar na zapaljenoj suhoj travi.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. PVJ Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naselju Bikodže i na lokalitetu Bajkovac (Ozren). Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Banovići. PVJ Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju na lokalitetu kod gradskog rezervoara za vodu i požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Vijenac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac. DVD Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju, veća površina, u naselju Grabov Gaj. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. PVJ Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju u naselju Tutnjevac i zapaljeni stari drveni pragovi, vlasništvo Željeznica FBiH, kod pružnog prelaza u Špionici. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. IVJ Đurđevik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na šumi, drvenoj ogradi i niskom rastinju u naselju Šabanovići i požar na sijenu, 250 bala, u naselju Kuljani Naseoci. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije i to:

– u ulici Zije Dizdarevića došlo je do požara na elektro instalacijama u stanu. Požar ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo.

– u mjestu Vranduk intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja iznad tunela Vranduk.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica Kakanj imala je pet intervencija i to: četiri intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestima: Usijel, Kubure, Pavlovići i Bare-Vis. Jedna intervencija na gašenju požara dimnjaka u mjestu Bare. Svi požari ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče je u mjestu Ponijevo gasila požar na niskom rastinju i suhoj travi.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica Visoko imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestima: Zbilje, Hlapčevići i Arnautovići. Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. PVJ Čapljina je u mjestu Zvirovići gasila požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce.Vatrogasna jedinica Jajce imala je intervenciju na lokalitetu mjesta Vinac – Grabanta, gdje je gašen požar suhe trava i niskog rastinja. Požar ugašen.

 

 

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za 09.02.2016. godine ne može se ocijeniti na lokalitetima: Lukavac, Cerik, Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 09.02.2016 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, dok je na lokalitetu BKC odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog olujnog vjetra koji je praćen kišom i susnježicom došlo je do niza ispada i prekida u snadbjevanju električnom energijom na području kantona. Trenutno su bez napona:

Bihać – 10 kv dalekovod Sokolac i 10 kv dalekovod Vodovod Klokot

Cazin – 10 kv dalekovod Podgradina i 10 kv dalekovod Miostarh

Velika Kladuša – 10 kv dalekovod Crvarevac

Ključ – 10 kv dalekovod Velagići

Bosanski Petrovac – 10 kv dalekovod Bukovača i 10 kv dalekovod Klenovac

Grad Bihać. Zbog nestanka električne energije na izvorištu Klokot, sinoć od 04.00 sati veći dio grada je ostao bez snadbjevanja vodom za piće.

Vodosnadbjevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce i Donji Vakuf. Tokom noći, usljed jakog vjetra došlo je do nestanka električne energije na području općine Jajce (naselja Smionica, Tokat, Bešpelj, Vukićevci, Bistrica i dio Pougarja) i na području općine Donji Vakuf.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog noćašnjeg nevremena, u kvaru je nekoliko trafoa na području općine Konjic (Parsovići i Kosne luke).

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite TK-a primio je informaciju o pronalasku NUS-a na području općina Gradačac i Kladanj. O zaprimljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

Općina Kalesija. Tim za deminiranje FUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina na području općine Kalesija.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to od strane P.S. Novi Grad, da je u ulici Branka Nušića pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

 

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se vrše potraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom, iz naselja Solun, koji je nestao dana, 30.01.2016. godine. Dana, 09.02.2016. godine, vršena je potraga u rijeci Krivaji vizuelnim osmatranjem. U potrazi su učestvovali: vatrogasci, mještani i uposlenici “Kraško-promet” njih 20. Pretrage su vršene od mjesta Buk do naselja Solun. Pretrage terena se nastavljaju i danas.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE