Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Požar koji je izbio 07.11.2018. godine na deponiji komunalnog otpada Šišeta i dalje je aktivan. U toku jučerašnjeg dana vršeno je natapanje požarišta vodom koje su obavili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice, a potom presipanje jezgra požarišta zemljom, u kome su učestvovali pripadnici JKP „6 Mart“ Goražde. Aktivnosti na potpunom gašenju požara biće nastavljene i u toku današnjeg dana.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju  manjeg šumskog požara, u mjestu Donja Gračanica. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u trafo stanici, u mjestu Ljetinić. Pričinjena je materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 22:45 do 02:45 sati, u Služnju, gdje je gorjela kuća.

Tehničke intervencije

Grad Mostar. Pripadnici vatrogasne jedinice Grada Mostara, imali su intervenciju od 14:55 do 15:10 sati, na ispumpavanju vode iz podruma u Zagrebačkoj ulici.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.11.2018. godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Lukavac, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 08.11.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje i Živinice.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez još uvijek dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez, dva puta tjedno u naselje Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od policijske stanice Stari Grad, da je u ulici Brusulje do br.43, pronađeno eksplozivno sredstvo (nagazna mina).

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Kalesija o pronalasku tromblonske trenutne mine i RRB 64mm. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Općina Doboj-Istok. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na izuzimanju eksplozivnih sredstava na području općine Doboj-Istok.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE