Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jednica općine Sanski Most imala je od 20:00 do 20:25 sati intervenciju na gašenju zapaljene kotlovnice u mjestu Alagića Polje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju od 21:15 do 01:10 sati u mjestu Vrnograč, gdje je gorjela stara napuštena kuća. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lukovo polje, u firmi „Rima Pak“, gdje je došlo do požara u skladištu pomenute firme. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, uzrok požara za sada je nepoznat.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 17:10 do 17:55 sati u Vrapčićima, gorio otpad,

– od 01:00 do 02:00 sati u Miljkovićima, gorio otpad i trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 16:00 do 17:15 sati u Dragićini, gdje su gorjeli smeće, trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo dvije intervencije na gašenju požara u gradskom području, gdje su gorjeli suha slama i dimnjak zgrade. Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški.  Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 20:20 do 21:20 sati intervenciju na gašenju požara kod GP Bijača, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području Viteza, Busovače, Mostara, Ilidže-Sarajevo, Foče u FBiH i Goražda, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 10 eksplozivnih sredstva, 1 komad pješačke municije, 2 okvira za AP.

 

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, u okviru nastavka saradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, od 29. septembra do 13. oktobra, rade na pronalasku i uklanjanju eksplozivnih sredstava iz Mostarskog jezera. Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području Bosne i Hercegovine počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno jezero Šićki Kop kod Tuzle, korito rijeke Drine kod Goražda, Crno Jezero kod Bihaća i dio korita rijeke Une, korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka, Broda i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih eksplozivnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog i jedne kod Broda

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

U organizaciji Federalnog štaba civilne zaštite, a prema Planu i programu stručnog  obučavanja i osposobljavanja Federalne uprave civilne zaštite, za zaštitu i spašavanje u 2019. godini, u periodu od 09.-11.10.2019.godine, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Neum, održat će se komandno-štabna vježba  pod nazivom „ NEUM 2019“. Vježba ima za cilj da provjeri uigranost i koordinaciju različitih timova učesnika u izvođenju spasilačkih intervencija na kopnu, na vodi i pod vodom

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE