Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave CZ Kantona Sarajevo imala su četiri manje intervencije: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 16:40 do 18:05 sati, u Kosoru, gorila trava,

– od 01:10 do 01:40 sati, u Raštanima, gorila trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara:

– od 21:00 do 23:00 sati, u mj.Služanj, gorila trava i nisko rastinje,

– od 23:00 do 01:00 sati, kod Šarčeva groblja, gorila trava i nisko rastinje,

– od 23:45 do 01:15 sati, kod Setivana(Blatnica), gorila trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:47 do 22:05 sati, kod hotela Garden city, gdje je gorjeo elektro stub.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice.  Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na instalaciji od plinske boce, u mjestu Stara pruga.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u mjestu Vratnice.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara:

  • od 11:30 do 13:15 sati , u Klobuku, gorila trava i nisko rastinje. Opožarena je manja površina. Požar su gasila četiri vatrogasca s jednim vozilom.
  • od 18:40 do 19:30 sati, u Grabu. Opožareno je oko 1000 m2 niskog rastinja i trave. Požar je gasilo pet vatrogasaca s jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to u ul. Velikog sudije Građeše, požar putničkog motornog vozila, uzrok nepoznat, pričinjena materijalna šteta na vozilu i u istoj ulici požar u stanu. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrjeđenih lica. Požari su ugašeni.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kula Banjer. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.07.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna: Doboj Istok.

  

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Od strane policijske stanice Velika Kladuša stigla je prijava o pronalasku ručne bombe u mjestu Trnovi. Policijska patrola je obilježila mjesto pronalaska. O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

  

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje centralne, istočne i sjeverne Bosne, zbog moguće grmljavine u toku dana.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bijeljina 13,  Rudo 7, Gradačac 6, Tuzla 4, Zvornik 3, Bugojno 2.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE