Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 08.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 304, dok je aktivno zaraženih 7 117 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona za dan, 08.03.2021. godine, do 12:00 sati, na prisustvo koronavirusa testirano je 28 osoba, od toga registrirane su 2 novozaražene osobe. Na prisustvo koronavirusa pozitivne su 143 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 3920 osoba, od kojih je 944 pozitivno  (863 osoba je izliječena, 62 osobe umrlo), a trenutno je aktivno 19 osoba.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana 08.03.2021.godine uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 29 osoba, a prema rezultatima testiranja dva uzorka su pozitivna.

Zaključno sa 08.03.2021.godine, na područu BPK je 32 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1066 osoba, a 47 osoba je preminulo (42 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

 

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana testirano je 17 osoba na COVID-19, od čega je bilo tri pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B. Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 14:50 sati u reonu Vranjska, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:25 do 12:35 sati u mjestu Klisa, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 22:00 do 22:40 sati u mjestu Lokal, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:10 do 19:45 sati u mjestu Kumarica, gdje je gorjela šuma,

– od 22:00 do 04:20 sati u mjestu Kumarica, gdje je gorjelo sijeno u balama (800 bala).

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja na lokaciji Pehare.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja u naselju Poljice.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja u naselju Smršnica.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine N.Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kovačići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce  imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– u Ulici Kralja Tvrtka, gdje je gorio dimnjak,

– u naselju Smionica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje,

– u naselju Carevo Polje, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje,

– u naselju Bravnice, gdje je gorio dimnjak,

– u naselju Bravnice, druga intervencija na istoj kući, gdje je požar zahvatilo dio krovne konstrukcije uz dimnjak.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Drvetine, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– u naselju Rosulje, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje,

– u mjestu Kopčić, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje,

– u mjestu Bristovi, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Han Ploča, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov.

Svi požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:00 do 11:00 sati, u naselju Zalik gorjelo nisko rastinje,

– od 14:51 do 15:25 sati, na trim stazi gorjela trava,

– od 21:10 do 21:30 sati, u Dojnjoj Mahali gorio otpad,

– od 21:20 do 21:35 sati, u ul. Maršala Tita gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:15 do 17:05 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Počitelj brdu,

– od 18:30 do 19:25 sati, na Bivolje Brdu gorjelo nisko rastinje i trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinca općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:40 do 16:25 sati,u Čitluku kod Doma zdravlja gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:35 do 17:10 sati, u Potpolju gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic.  Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:20 do 16:00 sati iznad Buturović polja, prema selu Gostevčići, gdje je gorjela borova i hrastova šuma. Teren je miniran, pa vatrogasci nisu mogli gasiti požar.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:30 sati u naselju Lug, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mušići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: zapaljen motoru u ul. Husinskih rudara i požar niskog rastinja u naselju Đokići.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lamele, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara od 18:50 do 20:00 sati u mjestu Vir. Požar se proširio prema planini Zavelim gdje je još uvijek aktivan, a gašenje nije moguće zbog nepristupačnosti terena. Drugi krak požara, koji je ugrožavao kuće u zaseoku Pirići, je ugašen. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica Š.Brijeg imala je intervencije na gašenju požara od 13:00 do 15:00 sati u mjestu G. Britvica, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje na površini od oko 5.000 m2 . Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara od 15:00 do 17:00 sati na lokalitetu Klobuk, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje na površini od oko 1.000 m2 . Požar su gasila tri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju na gašenju požara dana 08.03.2021. godine u 15:03 sati, u hali firme „Alternativa“ u naselju Hrasnica. Požar je lokalizovan u 15:30 sati. U intervencije je učestovalo 28 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. Povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena materijalna šteta.

Osim toga  imala je i osam manjih intervencija na gašenju požara i to: pet na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju el. aparata (bojlera) u stambenom objektu i jednu na gašenju roštilja u ćevabdžinici.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK za dan 08.03.2021.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 08.03.2021.godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Živinice i Mobilna: Banovići, dok se na lokalitetu Skver nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Kakanj, Novi Grad-Sarajevo i gradova Bihać i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su šest eksplozivnih sredstava.

                

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR