Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

–   Bosanski Brod —————————— 528 cm (pripremno stanje), jučer 528 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 343 cm (normalno stanje),  jučer 364 cm,

–   Orašje  —————————————- 579 cm (pripremno stanje), jučer 598 cm.

 

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara trave u mjestu Vrelo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Čajdraš.

Općina Maglaj. Pored potrage za nestalim mladićem u rijeci Bosni, vatrogasci Maglaja imali su intervenciju na gašenju šumskog požara u rejonu Hedrovača – Gornji Ulišnjak, gdje je  gorjelo cca 5 dunuma niskog rastinja. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Tušanj.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.01.2018. godine u 7:00 sati odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Bukinje i Lukavac dok je na lokaciji BKC, Skver i Živinice za protekla 24 sata zabilježeno prekomjerno zagađenje zraka.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 08.01.2018.godine, u 09:20 sati, izvršena je dojava o pronalasku eksplozivnog sredstava u mjestu Svačići, radi se o jednoj tenkovskoj mini.

Dana 08.01.2018.godine, u 17:35 sati, od strane Uprave policije primljena je informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Zaliku. Radi se municiji različitog kalibra koji je uskladišten u DS PS Centar.O pronalasku navedenih eksplozivnih sredstava upoznat je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Služba civilne zaštite općine Bužim dostavila je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava (dvije ručne bombe) u mjestu Bućevici.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva (ručna bomba) na lokalitetu Čemernice. Prijava o pronalasku navedenog eksplozivnog sredstava proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Dana, 08.01.2018. godine, u 13:39 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo je putem telefona primio informaciju od PS Novi Grad da je na ušću rijeke Miljacke u Bosnu, u naselju Bojnik, uočeno jedno beživotno tijelo. Na lice mjesta su izašli predstavnici Kantonalne uprave civlne zaštite Kantona Sarajevo kao i  Profesionalne vatrogasne jedinice koji su izvukli navedeno tijelo. Također, na lice mjesta izašli su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i ekipa JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te dežurni tužioc koji je rukovodio uviđajem. Porodica je potvrdila identitet Aldina Mulića koji je upao u rijeku Miljacku, dana 13.12.2017. godine.

I danas se u Maglaju nastavlja potraga za tijelom nestalog utopljenika Esada Omersoftića. Na potrazi su angažovani pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Maglaj, pripadnici DVD-e Doboj Jug te Služba Zeničko-Dobojskog Kantona za spašavanje pod vodom i na vodi.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite su u punoj pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE