Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije, i to:

– od 18:15 do 18:45 sati, u Potocima, gdje je gašen požar u kojem je gorjela trava,

– od 22:14 do 22:50 sati, u Vrapčićima, gdje je gašen požar na zapaljenom rastinju,

– od 23:35 do 00:27 sati, na Rudniku,  gdje je gašen požar u podrumu.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije, i to:

– od 13:15 do 14:05 sati, u Gabela polju, gdje je gašen požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju,

– od 15:15 do 16:00 sati, u Trebižačkom polju, gdje je gašen je požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju,

– od 17:15 do 18:00 sati, u Gabela polju, gdje je gašen požar trske i niskog rastinja,

– od 17:32 do 18:30 sati, u Gnjilištima, gdje je gašen požar trave i niskog rastinja i to u blizini kuća i plastenika, te

– od 18:15 do  19:20 sati, u Gabela polju, lokalitet Crno brdo, u kojem je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 14:30 sati, na lokalitetu Borevske luke, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 18.40 do 22:00 sati, na lokalitetu Gola brda -Trnovi brijeg, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk  imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 14:30 sati, u mjestu Podgredom, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 14:45 do 16:00 sati, u Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Vatrogasna jedinica općine Goražde, dana 08.01.2017.godine, u ulici Omladinska broj 5., prilikom odleđivanja zaleđenih cijevi u kupatilu porodične kuće, došlo je do paljenja istih i pojave požara. Odmah po dojavi, jedan vatrogasac izašao je na lice mjesta i ugasio požar.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju u ul. Hadžimazića put, gdje je izbio požar u stanu. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški u vremenu od 19:25 do 21:00 sati, gasili su požar otvorenog prostora na nekadašnjoj plantaži vinove loze. Ista je već godinama zapuštena i neobrađivana, usljed jakog vjetra došlo je do širenja požara. Uništeno je više tisuća nasada zapuštene vinove loze. Požar je ugašen, a u akciji gašenja sudjelovalo je pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne.

JAKI MRAZEVI – NISKE TEMPERATURE

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Zabilježena je pojava ekstremno niskih temperatura zraka, tako da je jutros u 08:00 sati izmjereno -19 ºC. Veoma niske temperature zraka izazvale su poledice po kolovozima i trotoarima i dalje prestavljaju ozbiljne probleme u odvijanju saobraćaja i kretanju pješaka.

Općina Ustikolina/Foča. Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Općine Foča u Federacije BiH, u  proteklih 72 sata na području općine Foča zabilježena je pojava ekstremno niskih temperatura zraka, tako da je jutros u 08:00 sati, u Ustikolini izmjereno – 20ºC. Zbog niskih temperatura u pojedinim domaćinstvima došlo je do nestanka vode za piće, odnosno zaleđivanja vodo-instalacija.

Općina Prača/Pale. Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Pale u Federacije BiH u proteklih 72 sata, zabilježena je pojava ekstremno niskih temperatura zraka, tako da je jutros u 05:30 sati, izmjereno u Prači – 30 ºC .

Zeničko-dobojski kanton

Temperatura zraka u Zenici je  – 20 0C , na području Kantona od   -25 do  – 19 0C. I za naredni period se predviđaju veoma niske temperature zraka, što dodatno usložnjava situaciju u gradu Zenica.

Zapadno-hercegovački kanton

Zbog ekstremno niskih temperatura nastava u svim osnovnim i srednjim školama Zapadno-hercegovačkog kantona, odgođena je do 11.01.2017.godine.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na Kantonu Sarajevo odvija otežano zbog niskih temperatura i hladnog vremena.

Prema podacima iz KJKP Rad, saobraćajnice 1., 2., 3. i 4. prioriteta na području četiri gradske općine, za koje je ovo preduzeće zaduženo, su očišćene od snijega i leda. Trenutno se radi na posipanju ulica materijalom u cilju sprečavanja poledice. Na terenu je 30 specijalizovanih vozila i 90 radnika na ručnom čišćenju pločnika, mostova i trotoara.

METEOALRAM

Unsko-sanski kanton

Za dan 09.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -13°C.

Tuzlanski kanton

Za dan 09.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -15°C.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Za dan 09.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 4°C, dok je za vjetar nivo upozorenja Žuto, sa udarima vjetra oko 40 km/h.

Kanton Sarajevo

Za dan 09.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -15°C.

Kanton10.

Za dan 09.01.2017., nivo upozorenja  je Narandžasto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 16°C, dok je za vjetar nivo upozorenja Žuto, sa udarima vjetra od 40 do 50 km/h.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

OBAVIJEST O KVALITETI ZRAKA U FEDERACIJI BIH, NA DAN 09.01.2017. 

Tokom prethodnih nekoliko dana nastavljen je trend postepenog porasta koncentracija zagađujućih materiaj u zraku gradova Federacije BiH, u kojima  FHMZ vrši mjerenja.

Rezultati jučerašnjih mjerenja (nedelja) pokazuju da je na svim mjernim mjestima, osim Ivan Sedla, došlo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za barem jedan polutant.

Koncentracije lebdećih čestica su najviše vrijednosti dostizale u Živinicama, Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Koncentracije sumprodioksida u zraku su prekoračile propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima u Zenici i Tuzlanskom kantonu, a u Sarajevu samo na jednom mjernom mejstu (Otoka).

U Sarajevu su zabilježena i prekoračenja graničnih vrijednosti azotnog dioksida.

Obzirom da dolazi do postepene stabilizacije atmosferskih prilika, izvjesna je pojava temperaturnih inverzija i u narednim danima očekuje se daljnje povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Još uvijek se vrše popravke na kotlovima u pogonu Energetika, „Arcelor Mittal Zenica“. Prema informaciji iz JP „Grijanje“, Zenica, do daljnjeg nema isporuke toplotne energije

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE