Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 07.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 955 uzoraka, od kojih je 86 pozitivan na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 52 osoba. Prema rezultatima testiranja registrirano je 14 novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 83 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivne su 44 osobe.

 

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:30 do 12:00 sati, u mjestu Drinovci (polje), gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno oko 5.000 m2. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 11:30 do 14:45 sati, u mjestu Sovići, blizu poslovnog objekta MAL GRIZELJ. Gorjela je trava, nisko rastinje i manji dio šume. Opožareno oko 30.000 m2. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom PVP Grude i 6 vatrogasaca sa 2 vozila DVD Gorica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:10 do 10:40 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio automobil,
  • od 15:00 do 16:45 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 15:45 do 16:20 sati, u Dolini Sunca, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 02:10 do 02:30 sati, u Dretelju, gdje su gorjele plastične sjedalice na sportskom igralištu.                                                                                                                                                   

Općina Stolac. Prema informacijama koje smo dobili iz DVD Stolac i dalje je aktivan požar na Stolovima i Crnoglavu, ali su  pod kontrolom.Trenutno nisu ugroženi stanovništvo, stambeni i poslovni objekti.

Jučer oko 13:00 sati, upućen je  zahtjev Oružanim snagama BiH, za pomoć u gašenju požara  iz zraka.

Požari u Gornjoj Dubokoj i Golom Brdu su ugašeni.

Općina Neum. Prema informacijama koje smo dobili jutros iz PVP Neum, požari na lokalitetima Gornje Hrasno, Kula i Dobri Do su aktivni, vatrogasci PVP su na terenu i kontrolišu požarište. Trenutno nije ugroženo stanovništvo, stambeni i drugi objekti.

Požar u Zelenikovcu, ugrožava stambene objekte, vatrogasci ga za sada drže pod kontrolom.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Požar velikih razmjera na području Roška Polja, Zidina, Korita, G.Brišnika traje i dalje.U gašenju požara učestvuje oko 70 ljudi.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju, u naselju Rijeka.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla  imala je  intervencije na gašenju požara i to:

  • niskog rastinja, u naselju Čanići,
  • niskog rastinja, u naselju Borić, te
  • tri intervencije na na gašenju otpadnog materijala.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Sižje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije na gašenju otpadnog materijala, jednu na gašenju eletričnog stuba, te jedno obezbjeđenje ( Aerodrom).

 

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, zbog najviših dnevnih temperatura od 34 do 38 °C, te Žuti nivo upozorenja za ostalo područje F BiH, zbog najviših dnevnih temperatura od 32 do 35 °C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR