Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 06.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.506 uzoraka, od kojih je 61 pozitivan na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 35 osoba. Prema rezultatima testiranja registrirano je 6 novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 52 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivne su 32 osobe.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.665 osoba, od kojih je 1.797 pozitivno (1.691 osoba je izliječena, 105 osoba umrlo), dok je aktivna jedna osoba.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila u mjestu Arapuša.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 07.30 do 10.30 sati, u Mokrom, gdje je gorjela obiteljska kuća, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.U intervenciji sudjelovalo 7 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila, te jedan požar od 17.30 do 18.50 sati, u Jarama, gdje je gorjela trave i nisko rastinje.

U intervenciji sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 14.40 do 17.30 sati, na lokalitetu Vučipolje i Landeke, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Kongora i Nova Mala, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u Titovoj ulici, gdje je gorio otpad i u napuštenom hangaru u mjestu Rodoč.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Čeljevu, Višićima, Ustavi, Grabovinama, Dretelju i Strugama.

Općina Stolac. Prema informacijama iz DVD Stolac i dalje je aktivan požar na potezu prema Gornjoj Dubokoj. Od kuća je udaljen oko 200 m. Ekipe su na terenu.

Općina Neum. Prema informacijama iz PVP Neum i dalje su aktivni požari na području općine Neum, i to na lokalitetima: Dobri do, Gornje Hrasno i Zelenikovac.  Trenutno nisu ugroženi stanovništvo i objekti.

Općina Ravno. Prema informacijama iz OC Ravno, borba s požarima trajala je sinoć sve do ponoći. Požar je prijetio naseljima Turkovići i Pećina. Trenutno je pod kontrolom i ne prijeti kućama i stanovništvu.

 Kanton 10

 Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Prisoje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

 Grad  Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju stabla u ulici Husein Kapetana Gradaščevića. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla  imala je intervenciju na gašenju divlje deponije otpadnog materijala u naselju Tušanj. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju divlje deponije otpadnog materijala u naselju Bučik. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju automobila u naselju Prokosovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Visoko imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Prhinje, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije i to: jedna intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja i jedno obezbjeđenje.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR