Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. TVJ-a Grada Bihaća, od 01:00 sati, se nalazi na intervenciji u mjestu Ripač, gdje gore bale sijena a požar je zahvatio i stambeni objekat.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:59 do 21:55 sati, u Vojnu, gdje je gorila trava i otpad.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je tehničku intervenciju u pogonu Visoke peći, Arcelor Mittal Zenica.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u mjestu Poriječani, na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenog objekta (kuća). Uzrok podzemne vode, kao posljedica obilnijih kišnih padavina.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Vatrogasna jedinica općine Goražde, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, na lokalitetu Jabuka, Mjesna zajednica Osječani,  požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U toku dana 07.08.2016.godine došlo je do nesreće separaciji Stare Jame rudnika Zenica – gdje je rudar Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) Jasmin Đulan, preminuo nešto prije 10,00 sati, tokom manevrisanja vagonima. Do smrtnog ishoda je došlo oko 9,50 sati, dok je 49-godišnji Jasmin Đulan (rođen 1967.) radio kao manevrista na površinskom pogonu Separacije, a detalje i uzrok nesreće utvrđuju vještaci, rudarska inspekcije i dežurna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koja je lično rukovodila uviđajem.

Kanton Sarajevo

Potraga za nestalim osobama

U 15:33 sata, dežurni operativni MUP-a Kantona Sarajevo, obavijestio je OKC – 112, dežurnog operativca, da su se na Bjelašnici, na potezu Lukomir – Hadžići, lokalitet Lokve, izgubili muž i žena sa stokom – ovce. Obaviješten je GSS, koji su odmah uputili 3 spasioca u potragu. Saznali su da se radi o K. Hismetu i njegovoj supruzi.

U 16:06 sati, dežurni operativni MUP-a Kantona Sarajevo, obavijestio je  OKC – 112, da je sin krenuo u potragu za roditeljima i pronašao ih. O navedenom su obaviješteni pripadnici GSS-a,  te je potraga obustavljena.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE