Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.07.2019. godine, do 10:00 sati

VELIKO NEVRIJEME

 

Posavski kanton

Dana 07.07.2019.godine na prostoru tri općine Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak  zadesilo je veliko olujno nevrijeme praćeno ledom, te su nastale velike materijalne štete. Oštećeno je dosta krovišta na objektima. Rušena su velika stabla i dalekovodi, tako da struje nema još u nekim djelovima navedenih općina.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara  i to:

– od 08:00 do 08:50 sati, u Livču gorio otpad,

– od 14:55 do 16:35 sati, na Buni gorjelo rastinje,

– od 19:40 do 21:00 sati, u Baćevićima gorjela trava,

– od 20:40 do 21:05 sati, u ul. Petra Rizza gorjela trava,

– od 21:10 do 21:45 sati, u naselju Karašebeš gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 12:00 do 12:40 sati, između Dretelja i Šurmanaca gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:30 do 19:00 sati, u Gradnićima  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:20 do 20:20 sati, u Međugorju gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B. Petrovac imala je od 09:33 do 10:30 sati  intervenciju na gašenju požara u naselju Skenderovo, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je od 15:00 do 15:50 sati  intervenciju na gašenju požara  u mjestu Zagrad, gdje je gorjela divlja deponija smeća.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf – Uskoplje imala je intervenciju na  gašenju putničkog vozila. Požar je ugašen a pričinjena je veća materijalna šteta na vozilu.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na  gašenju požara na lokalitetu Bare, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na  gašenju požara na lokalitetu Komar, gdje je  gorio kamion. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i dvije manje intervencije na gašenju požara.

Veća intervencija je bila u 15:04 sati u ulici Gradačačka br. 17, naselje Čengić Vila, općina Novo Sarajevo, gdje je došlo je do požara u stambeno-poslovnoj zgradi. Požar je izbio u prodavnici boja i lakova i zahvatio dva susjedna poslovna prostora, kao i dva stana iznad. Na teren su upućene dvije vatrogasne ekipe od osam ljudi sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 15:15 sati a potpuno ugašen u 16: 57 sati. Prema informacijama koje smo dobili nije bilo teže povrijeđenih, nekoliko lica je zatražilo pomoć jer su se nagutali dima.

Manje intervencije odnosile su se na: jedna na spaljivanju dimnjaka i jedna na gašenju zapaljene plinske boce.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica općine Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:30 sati u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava u polju na površini od oko 500 m2, a ugrožene su bile površine zasijane žitom . Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški  imala je manju intervenciju od 10:11 do 11:00 sati u mjestu Humac, blizu crkve, gdje su gorjeli trava i otpad na površini od oko 100 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Zbog kvara, od 14:47- 19:57 sati, van napona je bio 10 kV dalekovod Kamengrad.

Općina Velika Kladuša. Zbog nevremena, od 19:39-22:54 sati, van napona je bio 10 kV dalekovod Sela.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) jučer je na području općine Busovača uklonio jednu ručnu bombu.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite u periodu od 08. do 11.07.2019.godine, bit će podrška u podjeli hrane, vode, kao i drugih vidova pomoći učesnicima Marša mira 2019.godine, na dijelu puta od Nezuka do Potočara.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE