Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 07:30 do 07:55 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 17:10 do 17:55 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 19:45 do 20:45 sati, u Južnom logoru, gdje je gorio otpadni materijal.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 16:05 do 17:20 sati, u Svitavi, gdje je gorilo otpadni materijal, trava i nisko rastinje, te
  • od 23:50 do 00:30 sati, na Bivolju Brdu, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:25 do 14:50 sati, na Vlakama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:10 do 18:25 sati, u Krehin Gracu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 16:00 do 17:30 sati, na Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, je imala intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama u objektu kafića, u Univerzitetskoj ulici.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Vitez, imalo je dvije intervencije na gašenju požara i to: na lokalitetu Gaćice, gdje je gorjela suha trava, te na lokalitetu grada, gdje je gorjela plastika. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:10 do 13:15 sati, na odlagalištu otpadnog materijala, na predjelu Rupine. Nije bilo materijalne štete a na intervenciji su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Dana 07.07.2019. godine, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite,  Načelnik općine Orašje, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane olujnim nevremenom, koje je pogodilo cijelo područje općine dana 07.07.2019.godine.

Dana 08.07.2019. godine, Načelnik općine Orašje, donio je Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane olujnim nevremenom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 07.07.2019.godine na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite,  Načelnik općine Konjic donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane olujnim nevremenom praćenim gradom, koje je pogodilo cijelo područje općine dana 04.07.2019.godine, te pričinilo velike štete na poljoprivrednim kulturama.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Na teritoriji grada Gradačca, ispaljeno je 6 protugradnih raketa, radi prevencije zbog pojave grada (leda), uslijed olujnog nevremena.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Zbog nevremena, od 00:46 sati, u prekidu je 10 kV DV Sela, te od 01:06 sati, dio 10 kv DV Grad.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovnne zadatke na sedam lokacija na području općina Velika Kladuša, Donji Vakuf, Zavidovići, Hadžići, Ilidža, te gradova Cazin i Mostar  timovi Federlane uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su četiri eksplozivna sredstava, dva stabilizatora leta i jednu školsku minu PMR-2A.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton sarajevo

Općina Trnovo. Dana, 08.07.2019. godine u 20:00 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio je informaciju od građanina (staratelja lice sa poteškoćama u razvoju), da je lice nestalo u 16:30 sati, na području sela Gaj, Općina Trnovo. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru, odmah je obavijestio dirktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijem su nalogu u skladu sa propisanim procedurama angažovani pripadnici Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čije su dvije ekipe sa psom tragačom odmah izašle na teren. U 23:40 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, obavješten je od strane pripadnika Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Srajevo, da je nestala osoba pronađena živa i zdrava, te da  je akcija spašavanja uspiješno završena.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine, osim Unsko-sanskog kantona, gdje je na snazi Zeleni meteoalarm, gdje se ne zahtjeva posebno upozorenje.

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Gradačac 29, Tuzla i Zvornik 24, Bijeljina 17, Banja Luka 12, Bosanska Gradiška 11, Doboj 9, Zenica 5, Mrkonjić Grad i Prijedor 4, Bihać i Bileća 3, Bosanski Novi, Gacko, Livno, Nevesinje, Sanski Most i Trebinje 2, Mostar 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE