Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 521 uzorak, od kojih je 18 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9768 osoba, od kojih je 4812 pozitivno (4659 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), nema aktivno zaraženih osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 07.06.2022.godine, nije bilo testiranih na COVID-19. Zaključno sa 07.06.2022.godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 07.06.2022. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod sedam osoba, od čega su tri osobe pozitivne.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 15:50 do 16:40 sati, u Raštanima, gdje je gorio otpad, te
  • od 16:25 do 17:20 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:12 do 17:05 sati, gdje je gorjelo skladište poljoprivredne ljekarne u Gabeli. Od vatre uništena ulazna vrata i dio aluminijskog zida oko vrata. Van objekta gorjela je drvena ambalaža,
  • od 17:50 do 18:30 sati, u Gabela Polju gorjela je trava i nisko rastinje, te
  • od 21:30 do 22:30 sati, u Adi gorio je otpad.

Tokom noći  vršeno je gašenje naslaga otpadnog materijala, te nadzor ugašenog dijela požarišta na gradskoj deponiji Ada.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica opoćine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 07:33 do 08:00 sati, na Šljunkari gdje je gorio kontejner.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 17:00 sati, gdje je  gorjelo gradsko odlagalište otpada.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su jednu intervenciju u ul. Brdske Brigade, gdje je gorio stambeni objekat. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je  intervenciju u Rosuljama gdje je gorjela slama i đubrivo u natkrivenom objektu  pilićarnika. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila u naselju Donja Zimča. Vozilo je ugašeno, pričinjena je materijalna šteta.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Solina gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac  imala je intervanciju na gašenju požara na lokaciji Devetak gdje je gorjela vikendica.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su  četiri manje intervencije i to: dvije intervencije  na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i dvije tehničke intervencije ( otvaranje vrata stana i spašavanje mačke).

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 01:45 do 02:30 sati, u Čeljevu na izvlačenju muške osobe iz prevrnutog vozila.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 11:30 do 13:00 sati, na ispumpavanju vode iz podruma u ulici Rasadnik.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Travnik, Kalesija, Jajce, Glamoč i gradova Živinice, Goražde, Gračanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su sedam eksplozivnih sredstava i streljiva 52 kom.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog moguće grmljavine.

  

                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR