Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.05.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,37 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se povlači. Pod vodom se nalazi oko 50 ha priobalnog zemljišta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Srednjobosanskog kantona vodostaji su stabilni.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u blagom je porastru duž cijelog toka kroz Posavski kanton, ali daleko ispod kritičnih granica.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 18:45 do 19:00 sati, u Dubrovačkoj ulici gorio automobil,

– od 22:20 do 22:45 sati, na Mazoljicama gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju elektro-instalacije.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od 09:08-13:15 sati u mjestu Gorjevac, gdje je gorjelo smeće na deponiji.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u stanu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Nakon obilnih padavina i poplava koje su zadesile općinu Tešanj, stanje se normalizuje. Vrše se sanacioni radovi, gdje je neophodno.. Vodostaj rijeke Usore jutros je iznosio 56 cm i u granicama je normalnog. Lokalni put Novi Miljanovci-Palučak do Doma i dalje je zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Saobraćaj na ostalim putevima odvija se bez posebnih ograničenja.

Općina Maglaj. I dalje je na snazi stanje prirodne i druge nesreće na dijelu općine Maglaj, zbog obilnih kišnih padavina sa ledom, koje su uzrokovale izlijevanje rijeka i potoka i pričinile štetu na stambenim i infrastrukturnim objektima. Štab civilne zaštite je u stalnom zasijedanju i rukovodi akcijama zaštite i spašavanja na području općine Maglaj. Stanje na podrućju ove općine se polako normalizuje. U toku su radovi na sanaciji nastalih šteta usljed ove nesreće. Komisije za procjenu šteta su na terenu i vrše evidentiranje nastalih šteta i prikupljaju podatke kako bi se mogao sačiniti konačan izvještaj o procjeni nastalih šteta, kako na stambenim, tako i na pomoćnim i infrastrukturnim objektima.

Općina Usora. Još uvijek je na snazi stanje prirodne i druge nesreće na cijelom području općine Usora. Stanje se polako normalizuje i vrše se radovi na otklanjanju posljedica nevremena (obilne kišne padavine sa ledom), koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i potoka i pričinile velike materijalne štete, kako na privrednim tako i na stambenim i infrastrukturnim objektima. Štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i rukovodi akcijama zaštite i spašavanja na području općine Usora. Komisije za procjenu šteta su na terenu i vrše evidentiranje i prikupljanje informacija vezanih za nastale šteta na stambenim, infrastrukturnim i poslovnim objektima.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Općinskoj službi civilne zaštite prijavljena su dva klizišta: u ul. 1. Bataljona  i u Zelinji Srednjoj. Očekuje se izlazak geologa koji će izvršiti procjenu stanja ugroženosti okolnih objekata.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo u ul. Igmanski put.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od Uprave Policije Mostar da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo na Partizanskom spomen groblju,

– od građana, da je pronađena granata na obali rijeke Neretve u Žitomisliću,

– od Općinske službe civilne zaštite Konjic, da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo u mjestu Nevizraci.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, i danas nastavljaju potragu za nestalim mladićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

Pored do sada angažovanih u potrazi, u potragu su se uključili i studenti Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, inače kolege nestalog mladića Amara Ramića koji studira na ovom fakultetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE