Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara, na vikend objektu u Mjesnoj zajednici Mrdići. Zbog nepristupačnosti terena objekat je u potpunosti izgorio. Spriječeno je širenje požara na okolnu šumu. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za 07.01.2016. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetima Skver i BKC odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Cerik i Banovići nije bilo moguće ocjeniti kvalitet zraka.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz JP Vodovod Mostar, radne jedinice 1 i 2 izvještavaju da će zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora i rekonstrukcije glavnog tranzitnog cjevovoda promjera 500 mm, u vremenskom razdoblju od 8.1. – 22.1. 2016. godine, biti će otežana vodoopskrba u naseljima Blagaj, Gnjojnice, Kočine, Dračevice, Bruci, Masline i Gorica.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

U protekla 24 sata Kantonalni operativni centar Tuzla, je zaprimio prijavu NUS-a, na području općine Čelić, radi se o granati 155 mm.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Pristigla prijava NUS-a od strane MUP-a HNŽ/K-a, radi se o minobacačkoj granati 60mm. 1 komad i ručna bomba M-52, 2 komada, koji su pohranjeni u magacinu MUP-a HNŽ/K-a.

Općina Konjic. Pristigla prijava NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Konjic, radi se o više ručnih bombi, municije i druge vrste NUS-a, u mjestu Orahovica-Glog.

Izvješteni tim za uklanjane eksplozivnih sredstava FUCZ-e Sarajevo.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona za sada nema vanrednih situacija.

                                                                                                                             

Kanton Sarajevo

Prema podacima iz KJKP „Rad“, radnici ovog preduzeća, 140 radnika i 36 specijaliziranih vozila, od jutros u 03:00 sati, vršili posipanje solju svih gradskih saobraćajnica 1. i 2. prioriteta, kao i saobraćajnica 3. i 4. prioriteta, na dionicama gdje je to moguće. Posipanje se vršilo radi sprječavanja poledice jer su kolovozi mokri.

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja i vanrednih ograničenja.

Tuzlanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. Ekipe zimskih službi su na terenu i rade na čišćenju snijega. Nema zametenih i neprohodnih puteva.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu saobraćaj se odvija otežano. Na prevoju Karaula obavezna je upotreba lanaca. Zbog leda otežan je ili potpuno obustavljen autobuski saobraćaj u visinskim zonama. Autobusi GSP-a saobraćaju do zimskih stanica.

Kanton 10.

Na području kantona ceste su mokre i skliske, preporuča se da se vožnja prilagodi uvjetima na kolniku.

Zimske službe vrše redovito ophodnju i posipanje cesta pijeskom i solju.

Srednjobosanski kanton

Promet se na području Kantona odvija otežano usljed mokrih i klizavih prometnica.

 

                  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE