Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI         

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara od 12:45 do 14:20 sati, u ulici Zlatnih ljiljana, gdje je gorjela privatna kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:03 do 15:40 sati, na Gorncima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 15:30 do 16:39 sati, kod BP „Energopetrol“, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:40 do 11:00 sati, u Dretelju, gdje je gorjeo biljni otpad,

– od 12:00 do 12:40 sati, u Sjekosima, gdje je gorjeo biljni otpad,

– od 16:30 do 17:00 sati, u Gnjilištima, gdje je gorela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 03:00 do 04:30 sati, u mjestu Služanj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 18:40 sati u mjestu Priboj, na lokalitetu Vučića kuće, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, na površini od 4000 m2. Požar su gasila tri vatrogasaca s vatrogasnim vozilom. Materijalne štete nije bilo.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 06.09.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija ne može ocijeniti.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA                                                     

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje vrši dostavu pitke vode jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  nastavili su radove u sklopu operacije vađenja eksplozivnih sredstava iz jezera (kop) Šićki Brod.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su uklanjanje minobacačke mine 82 mm, sa lokaliteta Smajilbašići.

Općina Tešanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su uklanjanje eksplozivnih sredstava sa lokacija Putešić, Lončari i Piljužići.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Ilijaš, da je na autoputu A1 (pravac Visoko – Podlugovi), pronađena jedna minobacačka mina, 60 mm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno sredstvo preuzeli tokom jučerašnjeg dana. 

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog grmljavinskog nevremena.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE