Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Veliki požar koji je jučer oko 12:00 sati izbio u pogonu firme „Elchy Tex“ (dio bivše Mahnjače) i proširio se na okolne objekte stavljen je pod kontrolu oko 17:00 sati, a lokalizovano oko 18:30 sati.

Požarom je zahvaćeno cca 10.000 m2. U požaru su stradale u potpunosti firme: salon namještaja „Moj dom“, trgovinsk radnja „Stil“, prodavnica pekarskih proizvoda  „Dan i noć“, disco club „Cavalli“ te jedan dio tvornice „Elchy Tex“.  Dio inventara iz navedenih firmi je spašen i iznešen prije razbuktavanja požara u djelu zgarde u kojima su se nalazile navedene firme.  Gašenje požara je znatno otežavalo to što u krugu požarišta ni jedan hidrant nije ima dotok vode, odnosno nije bio u funkciji. Također, vjetar koji je u jednom trenutku zapuhao doprinio je tome da se požar raširi još dalje. Pripadnici vatrogasnih jedinica koji su došli na ispomoć iz Maglaja, Zavidovića, Tešnja i Zenice zajedničkim snagama, na čelu sa PVJ Žepče, su uspjeli odbraniti objekte koji su se nalazili u neposrednoj blizini, a to su : proizvodni pogon firme „Elchy Tex“, trgovina autodijelova „Autoset Ravnjak“, te okolne kuće. Prilikom spašavanja  materijalnih dobara iz firmi koje su bile ugoržene požarom, učestovali su i civili koji su se zatekli na licu mjesta i ostali građani koji su pritekli u pomoć.

U toku gašenja požara dva vatrogasca su lakše povrijeđena. Jedan je imao lakše trovanje dimom, dok je drugi imao lakšu povredu glave. Nakon ukazane ljekarske pomoći oba su nastavila sa gašenjem požara.

Nakon lokalizacje požara vatrogasna jedinica Žepče je ostala na obzjeđenju i daljnoj sanaciji zgarišta. Pripadnici PVJ Žepče i pripadnici policijske uprave Žepče su cijelu noć radili na obzjeđenju i sanaciji požarišta. Jutros, prilikom uviđaja inspektora, pozvani su pripadnici PVJ Žepče  da omoguće inspektorima ulazak u zgarište kako bi mogli obaviti uviđaj. Do momenta pisanja ovog izvještaja  vatrogasci se idalje nalaze na požarištu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 09:15 do 09:45 sati u ul. Zrinjski Frankopana, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 08:50 do 09:30 sati u Domanovićima gorio biljni otpad,

– od 09:05 do 09:40 sati u Počitelju gorjelo smeće,

– od 14:10 do 14:45 sati na Jasenici gorjelo smeće,

– od 19:25 do 19:57 sati u Gabeli gorio biljni otpad u blizini plastenika,

– od 21:57 do 22:30 sati u Gabeli gorio biljni otpad u blizini plastenika.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 09:25 do 11:15 sati na Paoči, gdje su gorjele gume, smeće i nisko rastinje.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u 09,30 sati u Duvanjskom polju, pored naselja Kovači, u blizini magistralne ceste Tomislavgrad-Posušje, gdje je gorio osobni automobil. Nakon  gašenja požara na mjestu događaja su izašli djelatnici PU Tomislavgrad, koji su osigurali vozilo i lokaciju. U vozilu zatekli jednu izgorjelu osobu. Istraga je u toku.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 18,00 do 19,30 sati u mjestu Mokro, gdje su gorjela drva za ogrijev. Požar su gasila dva vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju požara. Od toga jednu veću u 02:37 sati, u ulici Alije Nametka br.76, naselje Sedrenik, općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na pomočnom objektu (šupa). U intervenciji je učestvovalo osam ljudi sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 04:56 sati. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta. Druga, manja intervencija bila je na gašenju zapaljenog smeća u napuštenom objektu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Polcijske stanice Dobrinja, da je prilikom izvođenja zemljanih radova na priključnom putu za  „ A“ transverzalu (prema aerodromu) pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno sredstvo preuzeli tokom jučerašnjeg dana.

 

Kanton 10

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Gorske službe spašavanja da je na planinskoj stazi na planini Cincar pronađeno oko 20 minobacačkih granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– na lokalitetu Bistrica pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo,

– na lokalitetu Voljice pronađen tzv “Pijani Ustaša”.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Uposlenici FUCZ nastavili su radove u sklopu operacije vađenja eksplozivnih sredstava iz jezera (kop) Šićki Brod.

Općina Banovići. Uposlenici FUCZ nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE