Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.04.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 416 potvrđenih slučajeva;

– Ukupno evidentirano 21 smrtni slučaj,

– Ukupno aktivnih 387,

– Ukupno izliječenih 8.

 

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

 

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) na području FBiH, u Sarajevu je jučer održana 14. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ).

 

Na sjednici FŠCZ naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na korona virus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000 kom.),  Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000 kom.) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000 kom.).

 

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i  Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Nakon dezinfekcije jednog dijela Ljubuškog, timovi FUCZ-e nastavili su sa dezinfekcijom gradova u Zapadnohercegovačkom kantonu. Sinoć je izvršena dezinfekcija javnih površina u Širokom Brijegu a timovima Federalne uprave civilne zaštite pomagali su i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Širokog Brijega. Ovom dezinfekcijom planiralo se obuhvatiti što veće područje i površine na kojima boravi i kreće se veći broj ljudi.

Ove aktivnosti se provode u okviru sistematske dezinfekcije gradova Federacije BiH kao jedna od mjera borbe protiv širenja zaraze koronavirusom (Covid-19).

Nakon Širokog Brijega, timovi Federalne uprave civilne zaštite nastavit će s dezinfekcijom javnih površina u Posušju i Grudama.

 

Kanton Sarajevo

U toku jučerašnjeg dana Štab je u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zavodom sa javnim zdravstvom Kantona Sarajevo i višim nivoima vlasti, poduzeo mjere i aktivnosti na obezbjeđenju prihvata naših državljana (tri) koji su autobusom doputovali iz Francuske, gdje im je pri dolasku obavljena medicinska trijaža, a potom su uz poštovanja socijalne distance i drugih epidemioloških mjera prebačeni do Studentskog doma „Bjalave u kojima će biti smješteni tokom trajanja izolacije.

Osim tri osobe koji su doputovali iz Francuske, trenutno je objektu Studentskog doma „Bjalave“,  smješteno 18 osoba koje su stigli iz Italije i 63 osobe koje su stigle iz Švedske i za njih su osigurani svi neophodni sanitarni, zdravstveni i drugi uslovi za boravak u prostorijama Studentskog doma „Bjelave“.

Služba za veterinarske poslove je u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kao i drugih javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo, dok su uposlenici KJKP Rad u skladu sa Vanrednim operativnim planom pranja i dezinfekcije javno-prometnih površina u toku jučerašnjeg dana bili angažovani na pranju i dezinfekciji.

Dana, 06.04.2020. godine u skladu sa naredbom Štaba, volonteri općinskih organizacija Crvenog križa su dostavili lijekove na adrese 3 osobe  koje su starije od 65 godina i koje nemaju bližnjeg srodnika da se brinu o njima.

Općinski štab civilne zaštite Stari Grad: Po naredbi Općinskog štaba civilne zaštite pripadnici DVD Vratnik su od jučer angažovani na sistemskoj dezinfekciji slijedećih ulica: Hrid-Jarčedoli, Mahmutovac, Toka-Džeka, Bistrik, Mjedenica, Babića bašta i Mošćanica.

Općinski štab civilne zaštite Novi Grad: Provodeći preventivne mjere zaštite od širenja koronavirusa i zaštite zdravlja najosjetljivije kategorije stanovništva, Općinska služba ciivilne zaštite Novi Grad je putem povjerenika civilne zaštite u mjesnim zajednicama, podijelila je oko 3500 komada zaštitnih maski penzionerima koji su se tokom jučerašnjeg dana izašli iz svojih domava da podignu penzije i da obave kupovinu hrane i drugih životnih potrepština.

Općinski štab civilne zaštite Ilidža: U toku jučerašnjeg dana po naredbi komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Ilidža pripadnici civilne zaštite su podijelili 1900 pamučnih zaštitnih maski uposlenicima banaka, pošti i penzionerima na ulazu u banke i pošte gdje je vršena isplata penzija. Također, u toku jučerašnjeg dana vršena je i dostava paketa sa prehrambenim artiklima za socijalno ugrožena domaćinstva.

Općinski štab civilne zaštite Hadžići: Po nalogu Općinskog štaba civilne zaštite Služba za vodosnabdijevanje i asanaciju terena je bila angažovana na dezinfekciji ulica, kao i na dostavi pitke vode sa cisternama u rezervoar u kampa Ušivak gdje su smješteni migranti.

Općinski štab civilne zaštite Vogošća: U prethodnom periodu uposlenici KJKP Rad i pripadnici VD Vogošća su izvršili pranje i dezinfekciju slijedećih ulica: Jošanička, Omladinska, Braće Kršo, Braće Halač, Izeta Delića, podvožnjak prema ulici Tome Mendeša, plato ispred OJ Dom zdravlja Vogošća, Ugorsko, Menjak, Hotonj i Orahov brijeg. Aktivisti Crvenog križa Vogošća su dostavili tople obroke na adrese korisnika javne kuhinje Crvenog križa, dok su  aktivnosti nekoliko udruženja građana nastavili akciju podjele paketa sa prehrambenim proizvodima osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Od ostalih općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obavješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Olovo. U kućnoj izolaciji nalazi se 102 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Jedna osoba je kontrolisana i negativna je na korona virus. Nema slučajeva zaraženih. Nema slučajeva nepoštivanja naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima.

Općina Maglaj. U  izolaciji  155 (trenutno) lica, timovi za kontrolu  vrše  obilazak istih. 2 kršenja  zabrane kretanja u nedozvoljeno vrijeme. Redovne aktivnosti uposlenika CZ-e, kao i redovna komunikacija sa osobama sa terena koja traže pomoć, pojašnjenja razna i sl., Crveni Križ vrši redovnu dostavu kako maski tako i prehrambenih namirnice za stara i iznemogla lica.

Općina Kakanj. 3 slučaja nepoštovanja mjera zabrane kretanja koji su sankcionisani. Na snazi je policijski sat od 20,00 sati do 05,00 sati. Tri lica su pozitivna na korona virus. Na promatranju i samo izolaciji do sada je prijavljeno 517 osobe, isti se uredno javljaju u Dom zdravlja, a inspekcija iste obilazi i kontoliše njihovo pridržavanje svih mjera.

Općina Zavidovići. Do sada je na području općine Zavidovići registrovano osam slučajeva zaraze COVID 19. Svi registrovani slučajevi su grupisani u mjesnoj zajednici Gostović (5 u selu Borovnica, 2 u selu Bajvatima i 1 u selu Kučice).

Grad Visoko. Pod mjerama zabrane i zdravstvenim nadzorom ima ukupno 86 osoba. Zabrane kretanja i zdravstvenog nadzora ističu za 21 osobu i ukupan broj osoba koje su završile sa navedenim mjerama je sada 485.

Općina Tešanj. Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 259 osoba, a period samoizolacije je završio za 117 osoba. Novih u samoizolaciji je 15. Jučer nije bilo sumnjivih uzoraka koji su poslani na analizu.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentiran je 1 slučaj nepoštivanja samoizolacije i 1 kršenje naredbe o radu ugostiteljskih objekata. Nije bilo kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od koronavirusa (COVID19):

– Testirano je 12.osoba od kojih su 3.osobe pozitivne (1 osoba izliječena i 2 osobe aktivan slučaj).

– Osobe stavljene u samoizolaciju: 521

– IZAŠLO iz samoizolacije: 400.osoba

– NALAZI se u samoizolaciji: 121 osoba

 

Tuzlanski kanton

Prema informacijama dobivenim iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a na području Tuzlanskog kantona jučer, 07.04.2020.godine, u 07.00 sati, u izolaciji se nalazilo 2.307 osobe. Broj zaraženih osoba  je 75.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer u na području Zapadnohercegovačkog kantona, nisu imali potvrđen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. Evidentirano je u Širokom Brijegu (25), u Grudama (10) i Posušju (4) zaražene osobe a od toga su tri osobe umrle. Do sada je ukupan broj zaraženih 39.

 

Š. BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 25 10 4 0 39
Umrlih 2 1 0 0 3

 

 

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ZHK-a, do danas se pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi 928 osoba.

 

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja korone virusa, postupa se po naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Nema novih slučajeva pozitivnih na COVID-19 kad je u pitanju područje BPK-a Goražde.

Zaključno sa 06.04.2020.godine, na području BPK-a Goražde, trenutno je 50 osoba  pod zdravstvenim nadzorom.

Ukupan broj pozitivnih na COVID-19 na području BPK-a Goražde, je 6 lica.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podatcima  Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Općina Bužim                      – 204 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije.

 

Grad Cazin                           – 418 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije,

– 70 lica danas ističe mjera samoizolacije,

– 14 lica je pozitivno na korona virus.

                                               – 1 smrtni slučaj

 

Općina Sanski Most            –  trenutno u samoizolaciji se nalazi 36 lica

– 247 lica koji danas  izlaze iz samoizolacije

Nema lica koja su pozitivna na korona virus .

 

Općina Bosanski Petrovac      – 10 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije

Nema lica koja su pozitivna na korona virus.

 

Općina Ključ                           – na području općine u samoizolaciji se nalaze 34 lica.

 

Srednjobosanski kanton

Pored redovnih aktivnosti koje se sprovode na sprečavanju širenja zaraze koronavirusom na području Kantona, nabavljen je i uskladišten dio opreme namjenjen zdravstvenim ustanovama na području Kantona. Logističku potporu  dala je Služba za spašavanje s visina SBK-a.

 

Kanton 10

Prema informaciji iz Zavoda za javno zdravstvo, 697 osobe se nalaze u zdravstvenom nadzoru i izolaciji.

Potvrđeni oboljelih od COVID-19, je 7, od toga je 6 osoba iz Livna, i 1osoba iz Glamoča.

Poslano je 11 novih uzoraka na ispitivanje.

Prema informacija iz MUP-a Kantona 10 i Uprave za inspekcijske poslove na području  Kantona nije bilo prekršaja zabrana kretanja i samoizolacije.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju od 11:30 do 12:30 sati, u mjestu Krivaja. Gorjelo je nisko rastinje.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju od 15:00 do 16:40 sati, u mjestu Vranjska. Gorjelo je nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica imala je dvije intervencije u mjestu Gorinčani, i to od 13:10 do 14:30 i od 15:20 do 16:30 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica je imala jednu intervenciju od 16:50 do 19:30 sati, u mjestu Gornji Kamengrad, gorjela je šuma.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju od 20:50 do 22:40 sati, u mjestu Kudići, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je osam intervencija na gašenju požara  šume i niskog rastinja na lokacijama: Briznik, dva puta Gornja Zenica, Gornja Višnjica i dva puta Novo Selo, te požara niskog rastinja i suhe trave na lokacijama Donja Gračanica i Drivuša. Požari su ugašeni.

Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je dvije intervencije na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava na lokacijama Ravan i Poljice. Požari su ugašeni.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje u mjestu Krčevine. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervencije na gašenju požara šume i niskog rastinja na lokacijama dva puta u Modrinju i Brnjic, te požare suhe trave i niskog rastinja na lokacijama: Bare, Zlokuće-Bare i Poljani. Požari su ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara u u naselju Željezno Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je dvije intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja na lokacijama Radovlje i Arnautovići. Požari su ugašeni.

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica proteklog je dana izvršila sapiranje i dezinfekciju u Ul. Titova i Ul. 9. Septembar.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:20 do 13:30 sati, na lokalitetu Podpetka, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 12:55 do 13:30 sati, na lokalitetu Bejruta, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 13.45 do 15:00 sati, na lokalitetu Striževa, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 14:30 do 18:10 sati, na lokaliotetu Podpetka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 12:00 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, u Doljanima,

– od 12:20 do 13:00 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, u Čeljevu,

– od 15:00 do 15:40 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, u Gabeli, te

– od 16:00 do 16:30 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, u Gabeli.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:00 do 15:20, u Donjim Hamzićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 16:30 do 18:00 sati, u Hamzićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 15:20 do 16:45 sati, u Podgredom, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 15:20 do 16:45 sati, na lokalitetu Grečici, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, ima intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:00 do … na lokalitetu Ovčara, gdje gori borova šuma. Požar je aktivan,

– od 07:00 do … na lokalitetu Ljuta, gdje gori nisko rastinje. Požar je aktivan,

– od 12:08 do 16:45 sati, na lokalitetu Solakove Kule, gdje je gorjela šuma,

– od 12:08 do…na lokalitetu Cerića, gdje gori šuma. Požar je aktivan,

– od 14:31 do…na lokalitetu Bjelimića, gdje gori šuma. Požar je aktivan,

– od 17:34 do…na lokalitetu Žitače, gdje gori šuma. Požar je aktivan,

– od 19:40 do… na lokalitetu Glavčina, gdje gori šuma. Požar je aktivan.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:00  sati, obilazak požarišta na lokalitetu Dubrave-gradina, na planini Bokševica, koji je i dalje aktivan,

– od 16:00 do 17:00 sati, u Donjem Papraskom, gdje je gorjela trafo stanica, te

– od 17:00 do 18:00 sati, u naselju Zlate, lokalitet Radak, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 17:00 sati, na Borojevićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje (izgorjelo oko 2 ha).

Općina Prozor- Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:30 do 11:00 sati, kod sela Kuti i Šćipe, gorjela je šuma i nisko rastinje,

– od 11:10 do 15:45 sati, iznad sela Ustirama, gorjela je šuma i nisko rastinje,

– od 13:20 do 15:40 sati, u blizini sela Klek, gorjela je šuma i nisko rastinje. Zbog nepristupačnog terena požar djelimično ugašen,

– od 15:45 do 16:50 sati, u blizini sela Ripci, lokalitet Ševar, gorjela je trava i nisko rastinje,,

– od 17:15 do 18:35 sati, u naselju Dole, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 19:15 do 20:00 sati, kod sela Lug, gdje je gorjelo i odlagalište otpada,

– Duška kosa, gori šuma i nisko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena požar je djelimično ugašen,

– od 20:10 do 20:40 sati, u naselju Podgrađe, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 20:40 do 21:50 sati, u blizini sela Paljike, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Tehnička intervencija

Grad Čapljina. Sinoć je od od 20:00 do 21:30 sati, izvršena dezinfenkcija ulica i javnih površina.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je 4 intervencije na gašenju požara, i to :

– gorjelo nisko rastinje površine 1 ha, u naselju Dubnica,

– gorjelo nisko rastinje i suha trava, u naselju Jaići,

– gorio krov kuće u naselju Kraljevići, općina Sapna,

– gorjelo nisko rastinja i šuma u naselju Zelina, opožareno oko 150 dunuma.

Svi požari su ugašeni.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je 6 intervencija na gašenju požara na šumi i niskom rastinju u naseljima: Kužići, Husino, Kozlovac, Paša Bunar, Kreka i Poljana. Požari su stavljeni pod kontrolu a na lokalitetima Husino i Paša Bunar dežuraju pripadnici PVB-e Tuzla.

Grad Gradačac. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Gradačac, imala je 2 intervencije na gašenju požara, i to: manji požar na objektu „Famaco“ u Sarajevskoj ulici, te požar niskog rastinja u naselju Mionica Centar. Požari su ugašeni.

Grad Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je 2 intervencije na gašenju požara, i to: gorjela šuma i nisko rastinje, cca 40 dunuma u naselju Rašljeva (požar su gasili PVJ-a i mještani), te požar na niskom rastinju cca 2 dunuma, u naselju Stjepan Polje. Požari su ugašeni.

Općina Teočak. DVD-e Teočak, imala je 2 intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Bilalići i Snježnica. Požari su ugašeni.

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je 6 intervencija na gašenju požara i to:

– gorjela šuma i pomoćni objekat, u naselju Bučik, cca 5 dunuma,

– gorjela šuma i nisko rastinje, u naselju Mušići,

– gorjela šuma i nisko rastinje, u naselju Pribitkovići, cca 30 dunuma,

– gorjela šuma, nisko rastinje i voćnjak, u naselju Treštenica, cca 30 dunuma,

– gorjelo nisko rastinje u naselju Mušići, cca 1 dunum.

Svi požari su ugašeni.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je 4 intervencije na gašenju požara, i to:

– gorjela šuma na lokalitetu Berkovica – Mahala – Dobošnica cca 200 dunuma,

– gorjela šuma na lokalitetu Doboštica – Hamzići, na većoj površini,

– gorjela šuma u naselju Prline, na većoj površini,

– požar na lokalitetu Vijenac, na većoj površini.

Svi požari su ugašeni osim požara na lokalitetu Vijenac, koji se dijelom nalazi na rizičnoj površini.

Grad Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je 3 intervencije na gašenju požara i to:

– na kući, u naselju Huremi,

– gorjelo nisko rastinje, u naselju Špionica, te

– gorio pomoćni objekat, u naselju Uroža.

Svi požari su ugašeni.

Općina Sapna. DVD-e Sapna, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: gorjela šuma i nisko rastinje, na površini cca 50 dunuma u MZ-e Zaseok, i požar gdje su gorjeli šuma i nisko rastinje u naselju Kraljevići, na površini cca 20 dunuma. U gašenju su učestvovali vatrogasci i mještani.

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara gdje su gorjeli trava, nisko rastinje, sijeno i šuma, u naselju Šehići. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Đelilovac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen,

– na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen,

– na lokalitetu Hajdereve njive, gdje je gorjelo nisko rastinje uz prijetnju širenja prema visokoj šumi područja Bukovica i Kajabaši. Požar je ugašen,

– na lokalitetu Nova Bila, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Busovača.  Pripadnici VD-e Busovača, mali  su četiri intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja na lokalitetima: Buselji, Gudelj, Kula -Krčevine i Dvor. Svi požari su ugašeni.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je dvije intervencije na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i trava, u naseljima D. Palež i Potkraj. Požari su ugašeni.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u reonu naselja Bistrica od 10:45 do 14:00 sati,

– u reonu naselja Bulići (Klike) od 12:20 do 14:00 sati, te

– u reonu naselja Podmilačje od 16:00 do 20:00 sati.

Požari su ugašeni.

                  

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara

od 16:50 do 17:30 sati, u mjestu Gradac. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom. Gorjela je hrastova šuma i nisko rastinje. Požar prijetio objektima. Opožarena površina oko 2.000 m².

Općina Grude. Vatrogasci DVD-e  Gorica, imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 21:00 sati, u mjestu Sovići, lokalitet iznad zaselka Vlašići. Gorjela je šuma, trava i nisko rastinje. Opožarena je površina oko 20.000 m². Požar je gasilo 9 vatrogasca s 1 vozilom, uz pomoć 10 mještana.

 

Tehnička intervencija:

U toku noći, timovi Federalne uprave civilne zaštite, vršili su dezinfekciju javnih površina u gradu Široki Brijeg, uz asistenciju pripadnika PVP-e Široki Brijeg i GSS Široki Brijeg.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veći intervenciju i osam intervencija manjeg inteziteta. Veću intervenciju imali su dana, 06.04.2020. godine u 14:13 sati, na brdu Hum, Općina Novo Sarajevo, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen u 18:30 sati. U gašenju požara učestvovalo je 18 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:23 do 20:40 sati, na lokalitetu Jarovići, MZ-e Osječani, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom, te

– od 19:52 do 20:24 sati, na lokalitetu Crkvine, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton 10

Općina Drvar. U naselju Ljeskovica, došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava. Prilikom gašenja od posljedica gušenja dimom jedna osoba smrtno je stradala.

Grad Livno. U mjestu Držanlije, došlo je do požara u kojem je gorjela trava. Požar se proširio i na obližnju borovu šumu. Intervencijom VD-a Livno požar je ugašen.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Novi Grad Sarajevo, Žepče, Tomislavgrad i Centar Sarajevo, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i 234 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.


FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 62.

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje BiH, zbog mogućeg pojačanog vijetra od 40 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE