Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara, u podrumskim prostorijama, u zgradi u ulici A. Izetbegovića, požar jeugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dana 06.11.2018. godine, vatrogasna jedinica općine Gradačac, je jutros u 05,05 sati, imala intervenciju na gašenju požara, na pomoćnim objektima u naselju Kozara. Požarom je zahvaćena drvrarnica i garaža u kojoj je bilo i motorno vozilo. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Dana 06.11.2018. godine, vatrogasna jedinica općine Srebrenik, je imala jednu intervenciju na gašenju požara, dimnjaka na vikend objektu na obroncima Majevice. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Dana 06.11.2018. godine, vatrogasna jedinica općine Živinice je imala intervenciju, u ulici A. Izetbegovića, u stambenom objektu gdje se zapalila plinska boca. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je jednu intervenciju na gašenju požara, bankomata u gradskoj zoni, bankomat su osigurali te isključili iz struje, do dolaska servisera. Intervencija je uspješno izvršena.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara automobila, na području Sjevernog logora.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 05.11.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Skver dok je na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka  a na lokalitetu Živinice nije se mogao ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnih sredstava, radi se o ručnoj bombi, u mjestu Karaula.

O primljenoj prijavami obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je tri prijave o postojanju eksplozivnih sredstava i to:

  • od strane Općinske službe civilne zaštite Živinice, radi se o ručnoj bombi u MZ Rudar – Ciljuge),
  • od strane Općinske službe civilne zaštite Lukavac, radi se o ručnoj bombi u ulici Rudnička bb, te
  • od strane Općinske službe civilne zaštite Teočak, radi se o ručnoj bombi.

O primljenim  prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na izuzimanju neeksplodiranih ubojnih sredstava,  na području općina Doboj Istok i Živinice.

Također, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su radove na završnom uzorkovanju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići, te na pripremi istog za primopredaju civilnim organima vlasti.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnih sredstava, radi se o dvije ručne bombe, koje su pohranjene u prostorije PU Posušje.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE