Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.11.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća  imala je intervenciju od 13:35 do 14:23 sati, u naselju Sokolac gdje je izbio požar na divljoj deponiji smeća. Požar su gasila tri vatrogasca  sa jednim vatrogasnim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je jednu intervenciju na gašenju požara u prostorijama FK Velež, i dvije tehničke intervencije na gašenju zapaljenog motornog vozila i dimnjaka.

Navedeni požari su uspješno ugašeni, povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Čapljina. Jedna tehnička intervencija od 01:30 do 02:15 sati, u naselju Višići, gdje je došlo do požara na putničkom motornom vozilu.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Vareš. Dana 05.11.2016.godine, u 09:30 sati, u mjestu Sjenokos, došlo je do požara na kući u kojoj se u momentu požara nalazio vlasnik kuće koji je od posljedica požara smrtno stradao. Na lice mjesta upućena je Vatrogasna ekipa koja je pristupila gašenju požara i u kući pronašla ugljenisao tijelo. Uviđaj izvršen od strane istražitelja PS Vareš uz prisustvo kantonalnog tužioca i inspektora za PPZ MUP-a ZDK-a. Po mišljenju inspektora za PPZ požar je spontano nastao od peći na čvrsto gorivo. Posmrtne ostatke preuzelo pogrebno društvo “Sveti Mihovil” iz Vareša.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo   jučer je u 16:24 sati, imala intervenciju u ulici Šekerova br.22 – Bjelave, gdje je gorjela kuća. Požar je lokalizovan u 17:00 sati, a potpuno likvidiran u 21:14 sati. Na gašenju požara je učestvovala PVJ Sarajevo sa tri vatrogasna vozila, DVD „Vratnik“ sa jednim vatrogasnim vozilom, te ukupno 17 vatrogasaca . U požaru je smrtno stradala jedna osoba, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo, u izvještajnom periodu imala je još tri manje intervencije na gašenju otpadnog materijala i jednu tehničku intervenciju.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio veći dio Kantona, bilo je više ispada i prekida u snabdijevanju sa el.energijom, trenutno bez napona su:

Općina Bosanska Krupa.

–        Dio 10 kv dv Ivanjska od 19:00 sati.

–        Dio 10 kv dv Perna od 04:00 sati.

Općina Cazin.  Od 19:30 sati bez napona je 10 kv dv Cazinka.

Elektroenergetski sistem u ostalim općinama je stabilan.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Dana 05.11.2016.godine, u 11:30 sati, u PS Cazin od strane mještanina naseljaTržac prijavljen  pronalazak NUS-a u kući koja je u ruševnom stanju. U tavanskim prostorijama pronađena je neeksplodirana minobacačka granata 60 mm. Na lice mjesta izišla policijska patrola i obilježila  mjesto pronalaska, te obavila  ostale radnje iz svoje nadležnosti.

O S T A L O

UPOZORENJE !

Nivo upozorenja meteoalarma je Narandžasto, u toku dana očekuje se obilna kiša u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne dok se u cijeloj zemlji očekuje jak vjetar sa olujnim udarima.

Očekivana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnim dijelovima Bosne od 40 do 60 l/m2. Olujni udari vjetra od 40 do 65 km/h, lokalno i do 75 km/h.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje:

Od 06.11.2016.00:00h do 06.11.2016.23:59h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE