Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju od 14:23 do 16:29 sati, u mjestu Vrelo, gdje je gorjelo dvanaest bala slame. Požar su gasili trojica vatrogasca sa dva vozila i pet mještana.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Kiseljak.  Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju u Bukovici gdje je požar zahvatio: dvije garaže, ljetnu kuhinju, traktor, drvarnicu i automobil. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju  požara u objektu bivše firme „Krojač” u vremenu od 13:20 do 14:15 sati. Požar je nakon intervencije vatrogasaca uspješno ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Vatrigasna jedinica općine Stolac intervenisala je na gašenju požar na Pješivac kuli. Požar je izbio na porodičnoj kući gdje je izgorio dio sprata. Povrijeđenih lica nije bilo, u gašenju požara sudjelovalo četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Jedna  intervencija Vatrogasne jedinice općine Žepče prilikom saobraćajne nesreće na putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja. Dana 05.10.2016.godine, u 07:00 sati, došlo je do direktnog sudara kombi i teretnog vozilo. Od zadobijenih povreda na licu mjesta poginuli su vozač kombija (V.M) iz Čitluka i suvozač u teretnom vozilu Mercedes (H.V) iz Maglaja. Teže tjelesne povrede zadobio je vozač teretnog vozila (E.Š ) iz Maglaja, dok je drugi suvozač  u Mercedesu  (S.M), takođe iz Maglaja zadobio lakše tjelesne povrede.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA – EPIZOOTIJE

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. JP “Veterinarska stanica“ DOO Kalesija je izvršila uzorkovanje krvi bolesnih životinja na osam imanja na teritoriji općine Kalesija (Jajići, Zelina, Petrovice G., Jegin Lug i Kikači). Serološkom pretragom krvi dokazana je bolest „Plavi jezik“ kod 12 životinja u sedam od osam kontrolisanih stada (500 kontroliranih grla). O događaju je obavještena Kantonalna veterinarska inspekcija.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Dana 05.10 2016.god. u 12:36 sati, iz PU Čapljina prijavljen pronalazak  nepoznatog NUS-a u dvorištu crkve u Dračevu.

Prijava proslijeđena vođi tima za prikupljanje i uništavanje NUS-a Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. U toku dana 05.10.2016.godine, uposlenici općinske Službe civilne zaštite Maglaj izvršili su primopredaju deminiranog terena na lokalitetima: Krsno Polje, Bakotić i Straište. Deminiranje na ovim lokalitetima je izvršila deminerska organizacija „DEMIRA“ Orašje, gdje je ukupno deminirano 23.170 m².

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Jučer je, od strane Službe CZ općine Vogošća, prijavljen pronalazak 4 (četiri) protivtenkovske mine. Nevedena ubojna sredstva su pronađena u šumi na području MZ Gora. Informacija o pronalasku neeksplodiranih mina je prenesena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite a njihovo uklanjanje je planirano za danas.

Srednjo-bosanski kanton

Općona Vitez.  Dvije prijave o pronalasku  NUS-a, na lokalitetu Donja Večerska  i Buhine kuće. Obavješten „A” tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. „B“ timovi Tuzla i Orašje obavljaju poslove deminiranja na zadatku MAC ID 13917 „Tupkovići-izvor Jazavac“, na općini Živinice.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE