Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinca grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 12:15 do 14:15 sati, u mjestu Brekovica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.
  • od 15:45 do 17:15 sati, u mjestu Čavnik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 18:05 do 18:50 sati, u ulici Krušnička, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.
  • od 19:56 do 21:0 sati, u mjestu Krivodol, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Krnjari, gdjeje gorjela šuma, požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je  intervenciju na gašenju požara, i to:

  • od 13:30 do 15:30 sati, u mjestu Kudići, gdje je gorjela šuma. Požar su  ugasila dva vatrogasca sa 1 vozilom.
  • od 21:33 do 23:50 sati, u mjestu Podzvizd, gdje je gorjela šuma. Požar su ugasila tri vatrogasca sa 1 vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:40 do 14:20 sati, na Tekiji, gdje je gorjela baraka,

– od 17:25 do 18:15 sati, u Dračevicama, gdje je gorio otpad i trava,

– od 20:30 do 20:45 sati, u ul.B.žrtava, gdje je gorjela izolacija na objektu. 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tasovčići, gdje je gorjela trava i rastinje.  

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:56 do 20:40 sati, u mjestu Gradac, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:43 do 21:30 sati, u firmi „Rukotvorine“, gdje je  gorjela piljevina.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:10 do 12:40 sati, u Cernu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:25 do 14:55 sati, u Krehin Gracu, gdje je gorjela loza, trava i nisko rastinje,

– od 16:45 do 18:05 sati, u Gradnićima, gdje je gorjela loza, trava i nisko rastinje. 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Puračić, gdje je gorio stambeni objekat (kuća).

Srednjobosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Prnjavor, gdje je gorio sprat porodične kuće, povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta, požar je ugašen,

– na lokalitetu Srednje škole Vitez, gdje je požar zahvatio termo fasadu i otpad u kontejneru, požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju u naselju Nova Bila, gdje je gorjela kuća, požar je ugašen. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala  je manju intervenciju gašenju požara pomoćnog objekta (šupa).

Zapadnohercegovački kanton 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara  u Zagorju, gdje je  gorjela suha trava i šuma. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. u periodu od 12:45 do 15:30 sati , a opožareno je cca 05 ha.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u Turčinovićima od 16:30 do 17:40 sati, gdje je  gorjela šuma i suha trava, požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, a opožareno je cca 2 ha.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju u mjestu Donji Radišići nakon saobraćajnog udesa, gdje su dvije osobe ostale zaglavljene u automobilu. Brzom intervencijom i uz ručni rezač za lim vatrogasci su uspijeli osloboditi unesrećene osobe, koje su vozilima hitne pomoći prebačene u KBC Mostar. Obje osobe su zadobile teže tjelesne ozljede, na vozilima je nastala veća materijalna šteta. Na intervenciji je bilo pet vatrogasaca sa jednim vozilom. 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od strane PS Mostar – Sjever, da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac, Odžak i Orašje.  Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su  uklanjanje eksplozivnih sredstava na području općina Gradačac, Odžak i Orašje.

Općina Kladanj. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla pimio je informaciju od strane OSCZ Kladanj vezanu za pronalazak eksplozivnih sredstava koja je proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštitte za UES.

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. I danas treći dan nastavlja se potraga za Seminom Bradićem  iz sela Krpeljići kod Travnika, koji je  nestao u petak poslijepodne. Federalna uprava civilne zaštite na teren je uputila  80 svojih pripadnika (potražni tim sa psima, tim sa bespilotnim letjelicama – dronovima, digitalni kartografi i vozila prilagođena kretanju po nepristupačnom terenu). I danas je u potragu uključeno oko 200 ljudi, a pored timova FUCZ na terenu su i pripadnici službe za CZ općine Travnik, patrola policijske stanice Travnik, Specijalistička jedinica MUP-a Srednjobosanskog kantona, GSS Travnik, GSS u BiH, vatrogasci, lovci, brojni mještani i volonteri.Potraga je većim dijelom fokusira na rejon Hajdarovih njiva, Starog  grada Travnika, planine Vlašić i sela Guča Gora i Krpeljići. 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE