Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, osim na

vodomjernoj stanici Bosanski Šamac, gdje je evidentriran pad vodostaja rijeke Save u odnosu na

jučer. Tako je visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila:

–   Bosanski Brod ——————————-  722 cm  (pripremno stanje), juče 721  cm,

–   Bosanski Šamac —————————   587 cm  (pripremno stanje), juče 590  cm, 

–   Orašje —————————————–  802 cm  (pripremno stanje), juče 801  cm.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une, jutros u 07:00 sati, iznosi 71 cm, jučer 67 cm. Kritična tačka je 100 cm. Količina kišnih padavina iznosila je 10,6 l/m2.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,10 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07:00 sati, nivo jezera niži je za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,00 m3/s.

Srednjobosanski kanton

Trenutni vodostaji rijeka na području Kantona, su večinom u stagnaciji ili opadanju.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Kanton 10.

Općina Livno. Na području općine Livno, palo je 4 l/m² kiše, pračene jakim vjetrom sjevernog smjera sa gradom i grmljavinom u jutarnjim satima, gdje je brzina vjetra na momente iznosila do 60 km/h.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihaća, imala je jednu manju intervenciju, gorio dimnjak na objektu.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općineCazin, imala je intervenciju na zapaljenom dimnjaku.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općineS. Most, imala je jednu intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica, intervenisala je u Staroj čaršiji, gdje se pojavio dim, iz potkrovlja kuće, zatim u mjestu Tišina, gdje su ugasili požar trave i niskog rastinja, zatim su ugasili požar plasta sijena, u Krivačama, te u naselju Trokuće, gdje su ugasili požar suhe trave i sitnog rastinja.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, u mjestu Kalići, ugasili su požar u kojem je gorio dimnjak, na privatnoj kući.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je šest manjih intervencija, od čega: dvije na gašenju dimnjaka, tri na spaljivanju dimnjaka, i jedna na gašenju kotlovnice.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  od 15:46 do 17:40 sati, gorilo rastinje, u Blagaju;

– od 19:40 do 20:05 sati, gorilo nisko rastinje, u Orlacu.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 10:10 do 12:00 sati, gdje je gorio dimnjak, u Zagrebačkoj ulici.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Od 23,00 do 01,00 sati, USK-a kanton je zahvatio jak vjetar, koji je prouzrokovao dosta prekida u snabdijevanju sa el. energijom. Svi prekidi u napajanju, u toku noći su otklonjeni, uz napomenu da još uvijek ima prekida u napajanju, na niskonaponskoj mreži.

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima, te se potrošačima vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća, preporučuje da trebaju prokuhavati vodu, prije upotrebe za piće.

Kanton 10.

Općina Drvar. Jutros je usljed grmljavine, došlo do ispadanja iz sistema napajanja 10 kV dalekovod Mlin, u vremenu 08.20 do 08.45 sati.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. TUN timA“ KUCZ Tuzla/FUCZ, dana 05.03.2016.godine, obavio je uklanjanje odbačene ručne bombe-ROB…1kom., u naselju Gornje Vukovije. O navedenom obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Srednjobosanski kanton

Na putevima SBK-a ovoga jutra saobraćaj se odvija otežano zbog mokrih saobraćajnica i mjestimičnih odrona. Zbog čestih odrona zemlje ili kamenja na saobraćajnice, dodatan oprez se savjetuje na dionici puta Bugojno-Novi Travnik.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za dan 06.03.2016.godine, od 00:00 i do 23,59 sati, izdato je NRANDŽASTO UPOZORENJE, obzirom da se očekuju intenzivne padavine i pojačana vjetar, za područje Hercegovine, zapadna i jugoistočna područja Bosne.

U Hercegovini, zapadu i jugosistoku Bosne očekuju se padavine od 40 do 60 l/m², lokalno do 80 l/m², a na krajnjem jugu i više od 80 l/m². Prije podne, udari vjetra u Hercegovini od 50 do 70 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE