Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je od 19:12 do 20:40 sati intervenciju na gašenju požara u tržnom centru u mjestu Vrnograč. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Zlokići, gdje je gorjelo nisko rastinje i smeće. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je dvije intervencije na uklanjanju obrušenih dimnjaka u gradu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u naselju Crkvice, gdje su vršili uklanjanje komada betona koji je visio sa zgrade.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Zbog obilnih padavina na izvorištu Komadinovo vrelo došlo je do zamućenja vode. S tim u vezi obavješteno je stanovništvo da je vodu prije upotrebe za piće obavezno prokuhati. JKP „Jablanica“ redovno vrši kontrolu ispravnosti vode kao i redovno hlorisanje iste.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće i jednom sedmično u Bukve.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Vogošća, te gradova Mostar i Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su sedam eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Narandžasti meteoalarm zbog očekivane obilnije kiše i jakih udara vjetra južnog smjera. Padavine se očekuju u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, a vjetar u cijeloj zemlji. Prognozirana količina padavina iznosiće većinom između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. Udari juga od 50 do 65 km/h, u večernjim satima lokalno mogući i olujni udari juga do 80 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE