Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Federalni hidrometeorološki zavod

Dana 04.10.2022.godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 22:17 sati, zemljotres na području Ljubinja. Magnituda  potresa u hipocentru iznosila je 3,0 ° Richtera, a intenzitet u epicentru je bio III ° Merkalijeve skale.  Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo u epicentralnoj zoni ga može osjetiti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 591 uzorak, od čega je 50 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u: Hercegovačko-neretvanskom,  Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 04.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod dvije osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima nije bilo pozitivnih osoba. Zaključno sa 04.10.2022.godine na području Kantona tri su aktivno zaražene osobe, oporavljeno je ukupno 4326 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 04.10.2022. god. na COVID-19 testirano je 10 osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10840 osoba, od kojih je 5722 pozitivno  (5559 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivne su dvije osobe.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Glavica, gdje je gorjela drvarnica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jednu na gašenju zapaljenog ormara u stubištu zgrade.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u Rudniku mrkog uglja Kakanj, u pogonu Haljinići-Begići, gdje je gorjela radna mašina u hali. Požar je ugašen, pričinjena je materijalna šteta na mašini.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:20 do 16:00 sati,  u Dretelju gorjelo  potkrovlje obiteljske kuće,

– od 19:25 do 20:20 sati,  u Gabela Polju gorjela trska i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 06:30 do 10:00 sati u Buljaniji, gdje je gorjelo sijeno.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gostunj, gdje je gorio putnički automobil. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju kontejnera za otpadni materijal.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:00 do 14:25 sati u Ulici dr.A.Starčevića, izvlačenje zmije ispod vozila,

– od 15:00 do 15:25 sati u Vukodolskoj ulici, uklanjanje stabla sa ceste.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju tehničku intervenciju na zavrtanju plinske boce u stanu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Fojnica, Velika Kladuša, Centar – Sarajevo, Ravno, Orašje i Livno timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su osam eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR