Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03/04.10.2022.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 530 uzoraka, od čega je 19 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u: Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 03.10.2022.godine uzorkovan je materijal kod 11 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

Zaključno sa 03.10.2022.godine, na području BPK tri osobe su aktivno zaražene koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 4326 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kamenica, gdje je gorjela stara napuštena zgrada.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Armije BiH, gdje je gorio stambeni objekat.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:10 do 09:55 sati, u Čeljevu, gdje je gorio biljni otpad, te
  • od 15:35 do 18:30 sati, u Gabela polju, gdje je gorjela šaša.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:40 do 14:50 sati, u Donjoj Jablanici, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Fojnica, Zavidovići i gradova Široki Brijeg i Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR