Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:45 do 16:20 sati u Cimu, gdje je gorjelo nisko rastinje, te

– od 23:15 do 01:10 sati u Gnojnicama, gdje je izgorjelo sijeno.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je osam intervencija na gašenju požara, i to:

– od 08:50 do 09:30 sati, na Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 08:55 do 09:55 sati, na Nakovnju, gdje je gorio otpad,

– od 09:45 do 10:35 sati, kod vojarne u Čapljini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:15 do 12;30 sati, u Sjekoštaku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:55 do 12:25 sati, u Adi, gdje je gorio otpad,

– od 12:00 do 12:20 u Tasovčićima, gdje je gorio biljni otpad,

– od 12:25 do 13:00 sati u Prebilovcima, gdje je gorjela trava, te

– od 13:10 do 14:10 sati na Domanovićima, gdje je gorio napušteni vinograd.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:30 sati, gdje je gorjela porodična kuća, u mjestu Ciljuge. Brzom interevencijom vatrogasaca sprijećena je veća materijalna šteta. Požar je ugašen.

– od 23:08 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorio otpad. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora od 10.55 do 11.55 sati, na lokalitetu Staje, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. Požar se proširio na okolnu površinu trave i niskog rastinja. Na gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila. Opožarena je manja površina spomenutog rastinja.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Alibegovići, gdje je gorjela šupa u sastavu kuće. Požar je ugašen. Nije bilo materijalne štete.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 3 intervencije, od čega su dvije manje požarne intervencije na gašenju otpada, te pomoćnog objekta (šupa), i jedna tehnička intervencija, sinoć u 21:06 sati na Rakovičkoj cesti, na izvlačenju unesrećenih iz automobila, nakon saobraćajne nesreće.

 

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a kvalitet zraka za dan 04.09.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija ne može ocijeniti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 20.08. do 26.08.2018. godine, na području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 59 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, i to: 29 enterocolitis ac. (enterokolitis), 6 herpes zoster (šindre), 10 nosocomial infections (bolničke infekcije), 3 Scabies (svrab ili šuga), 3 Toxiinfektio al. (trovanje hranom), 3 Angina streptoc. (strepnococna angina), 3 Pertussis (veliki kašalj) i 1 HVB (hepatitis B).

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA                                                  

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje vrši dostavu pitke vode jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Pripadnici FUCZ-e nastavili su radove u sklopu operacije na vađenju eksplozivnih sredstava iz jezera (kop) Šićki Brod.

Općina Banovići. Pripadnici FUCZ-e nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Od strane građanina predate su tri ručne bombe i 80 komada sitne municije. Eksplozivna sredstva su smještena u magacin civilne zaštite.

Informacija o predatim eksplozivnim sredstvima proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

Općina Vogošća. Dana 04.09.2018.godine, u 13:20 sati, od dežurnog u Policijskoj stanici Vogošća, da je u ul. Skendera Kulenovića br.73, pored ulaza u stambenu zgradu, pronađena jedna ručna bomba.

Općina Ilijaš. Dana 04.09.2018.godine, u 14:08 sati, od dežurnog u Policijskoj stanici Ilijaš, da je u koritu rijeke Ljubine, građanin pronašao minobacačku granatu.

 

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstva proslijeđena su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Donji Vakuf. U Donjem Vakufu, lokalitet Semešnica, pronađeno je više komada municije.

Općina Fojnica. U Fojnici, kod objekta Jezernica, pronađeno jedno minsko-eksplozivno sretsvo.

Općina Vitez. U Vitezu, gradska zona, pronađeno više komada municije.

Sve informacije o pronalasku eksplozivnih sredstva proslijeđene su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

SPAŠAVANJE POVRIJEĐENOG PLANINARA

Kanton Sarajevo

Jučer, 04.09.2018.godine, u 12:58 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju da je, u rejonu sela Lukomir na Bjelašnici, stariji planinar povrijeđen prilikom pada i da mu je potrebna pomoć kako bi se isti izvukao iz kanjona Rakitnice.

Nakon obavljene procedure, angažiovana je Gorska služba za spašavanje, stanica Sarajevo. Prvi tim GSS-a, u 13:11 sati, krenuo je u akciju spašavanja. Drugi tim GSS-a bio je spreman u 14:15 sati, kada je i krenuo u akciju kao ispomoć prvom timu.

Spasioci su u Lukomir stigli u 14:49 sati, a do 15:35 sati, došli su do unesrećenog, zbrinuli ga na spasilačka nosila i počeli sa izvlačenjem iz kanjona. Transport pomoću nosila do terenskog vozila GSS-a trajao je do 16:10 sati. Terensko vozilo povrijeđenog dovezlo je do ekipe Hitne pomoći Sarajevo, koja je sa vozilom čekala na lokaciji do koje su mogli doći.

Akcija Gorske službe spašavanja uspješno je završena u 16:46 sati, kada je povrijeđeni planinar predat ekipi Hitne pomoći.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za šire područje Tuzlanskog kantona, zbog moguće grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE