Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 491 uzorak, od čega je 165 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10095 osoba, od kojih je 5082 pozitivno  (4765 osoba je izliječeno, 154 osobe preminule), a aktivno je 152 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 04.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 13 osoba. Prema rezultatima testiranja 11 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 04.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 52 osoba, oporavljeno je 4056 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 04.08.2022.godine, testirane su tri osobe  na COVID-19. Nakon testiranja nije bilo pozitivnih osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:15 do 14:40 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Blagaju,

– od 15:10 do 17:25 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Bočinama,

– od 16:05 do 16:50 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Baffo naselju u Sutini.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 23:10 do 23:55 sati u Adi, gdje je gorjelo smeće.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:15 do 16.50 sati, u Vionici gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:10 do 20:40 sati, u Cernu gorjela trava, nisko rastinje i smreka,

– od 21:30 do 23.20 sati, na Dobrome selu gorio kontejner, trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Požar na Borcima je i dalje aktivan i trenutno se širi prema selu Gakići. Požar u Glavatićevu je lokalizovan i pod kontrolom.

Općina Neum. Prema informaciji Operativnog centra CZ općine Neum situacija na požarištima je značajno bolja. Gotovo je potpuno ugašen požar kod Zelenikovca, ali zbog vjetra postoji opasnost ponovnog aktiviranja, pa su vatrogasci na terenu. Još uvijek gori šire područje planine Žaba. Stanovništvo i kuće nisu ugroženi. Tokom prethodnog dana djelovala su dva helikoptera OS BiH.

Oko 08:25 sati,  iz OC Neum obavješteni smo da nema potrebe za daljnim angažmanom helikoptera OS BiH, niti kanadera (međunarodna pomoć).

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zavalje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 12:25 do 16:25 sati, u mjestu Šumatac, gdje je gorjela šuma.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervencijue na gašenju požara od 20:15 do 20:55 sati, u mjestu Varoška rijeka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Požar na gradskoj deponiji, koji je izbio 23.07.2022.godine još uvijek nije stavljen pod nadzor u cijelosti. Veliki dio je saniran, ostalo je još malo da gori na jednom dijelu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:40 do 08:00 sati na gašenju požara u mjestu Humac, gdje su nadzirali kontrolirano paljenje vatre,

– od 14:25 do 17:00 sati na gašenju požara u mjestu Humac, na lokalitetu Rulješ, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 30.000 m² površine. Požar su gasila četiri vatrogasca sa tri vatrogasna vozila i jedan vatrogasac DVD Ljubuški,

– od 17:00 do 18:00 sati na gašenju požara u mjestu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca sa dva vatrogasna vozila i dva vatrogasca DVD Ljubuški.

Općina Posušje.  Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:30 sati u mjestu Rastovača, na lokalitetu Bešlići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju suhe trave i niskog rastinja u mjestu Krč. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društva Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u ul. Bosanska, gdje je gorio pelet u firmi MAX. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Han Ivica, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara: niskog rastinja na površini od  oko 3 duluma u naselju Vučkovci, te bala slame na površini od  oko 8 duluma u naselju Ledenice Donje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju stambenog objekta (kuća) u ulici Varošli polja – Srebrenik.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Solina, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Jeginov lug, gdje je gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od  oko 5 duluma.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Alekse Šantića, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: požar u stambenom objektu, zapaljenog niskog rastinja na dvije lokacije i gašenje zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 15:40 do 16:00 sati intervenciju na Žovnici, nakon prometne nezgode.

Grada Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 06:24 do 10:40 sati intervenciju na sapiranju i posipanju kolnika zbog izlijevanja veće količine ulja iz kamiona na mostu dr. Franjo Tuđman.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 09:00 do 18:00 sati Dostava pitke vode za Donje Paprasko,

– od 15:50 do 17:10 sati Dostava pitke vode za restoran Panorama.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu tehničku intervenciju na otvaranju ulaznih vrata stambenog objekta i dva obezbjeđenja javnih skupova.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Federacije Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura zraka, koje će iznositi  do 39 °C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR