Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.08.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 7.517 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno izliječenih: 3.782 osobe.

– Ukupno evidentirano: 178 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih: 3.557 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:  Dana, 03.08.2020.godine, poslano je 36 nalaza na analizu na Covid-19, od čega su 4 uzorka pozitivna.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus, testirano je 505 osoba, od kojih je 10 osoba pozitivno, devet osoba je izliječeno, a trenutno je aktivna jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde: Dana, 04.08.2020.godine, testirane su 52  osobe  na COVID-19. Rezultati su pokazali da je petnest osoba pozitivno, a 37 je negativno. Ukupan broj zaraženih osoba iznosi 73. U samoizolaciji se trenutno nalazi 181 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema informaciji Kantonalne bolnice u Bihaću na Infektivnom odjelu nalazi se 13         pacijenata, od čega je 6 osoba pozitivno na Covid-19, dok se za 7 pacijenta čekaju rezultati testa.

 

Općina Sanski Most. Prema informaciji Epidemiološke službe Doma zdravlja trenutno ima 11 lica pozitivnih na Covid-19, a za 21 lice čekaju se rezultati testa.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 13:15 sati, u Međinama, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:40 do 13:15 sati, u kanjonu rijeke Bregave, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 12:30 do 13:30 sati, u Grabovinama, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 15:40 do 16:10 sati, u Počitelju, gdje je gorjelo motorno putničko vozilo, te

– od 15:40 do 17:00 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpad.

 

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 06:40 do 14:30 sati, na lokaciji Orahovica, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 11:20 do 07:00 sati jutros, na lokaciji Rotimlja – Hum, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:15 do 13:00 sati, u Blizancima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Tehničke intervencije

Grad Mostar. Pripadnici vatrogasne jedinice poslije udara vjetra imali su intervenciju od 20:25 do 21:00 sati, u Željuši, gdje su vršili uklanjanje stabla sa kolnika.

Grad Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice Čapljine, poslije udara vjetra imali su tri intervencije, i to:

– od 19:55 do 20:05 sati, u ul. Tina Ujevića, uklanjali stablo sa ceste,

– od 20:30 do 21:25 sati, u Dretelju, uklanjali stablo sa kolnika, te

– od 21:00 do 21:40 sati, u  Ševaš Njivama, uklanjali stablo sa kolnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je tri tehničke intervencije. Uklanjanje stabla sa ulice: u Viteškoj ulici, na regionalnom putu za Zavidoviće lokalitet MZ-e Ulišnjak, te kod zgrade Mala parnjača.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana, 05.08.2020. godine, u 02:30 sati, pripadnici vatrogasne jedinice grada Gračanica, imali su intervenciju na gašenju požara na privatnom motornom vozilu, u centru Gračanice. Požar je ugašen.

 

Općina Kalesija. Dana, 04.08.2020.godine, pripadnici vatrogasne jedinice općine Kalesija, imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Tojšići, gdje je gorjelo sijeno. Požar je ugašen.

 

Srednjobobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Novi Travnik, imali su intervenciju u krugu tvornice TMH „Bratstvo“, gdje je gorio bager. Požar je ugašen.

 

Općina Travnik. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Travnik, imali su intervenciju  na gašenju požara u naselju Karaula, gdje je gorjela štala. Intevencija trajala od 04:20 do 06:40 sati. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Prolog, u vremenu od 12:25 do 13:25 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m2. Požar su gasila 4 vatrogasca sa 2 vozila,

– u mjestu D. Radišići, u vremenu od 18:15 do 19:30 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m2. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tehničke intervencije

– uklanjanje stabla sa prometnice u mjestu Vitina. Na intervenciji sudjelovala 4 vatrogasca s jednim vozilom u vremenu od 20:05 do 20:40 sati.

– uklanjanje stabla sa prometnice u naselju Grab. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom u vremenu od 21:00 do 21:40 sati.

 

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice imali su sinoć tehničku intervenciju na saniranju poplave na obiteljskoj kući ul. fra: Grge Martića, u vremenu od 20:00 do 21:00 sati. Na intervenciji su učestvovala 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri intervencije manjeg intenziteta (dvije na gašenju manjih požara i dvije tehničke intervencije).

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog nevremena koje je zahvatilo USK-a bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Trenutno bez napona su:

  • u gradu Bihaću dio 10 kV dalekovod Martin Brod,
  • u općini Sanski Most dio 20 kV dalekovoda Dabar, te
  • u općini Velika Kladuša dio 10 kV dalekovoda Hajrat i dio 10 kV dalekovoda Stari Grad.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Ilijaš, Tešanj, Pale FBiH i Glamoč, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 6 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Na području općine Stolac završen je deminerski zadatak “Njivice – Bošnjakovina” ukupne površine 46.196 m2.

Na ovom zadatku koji je uspješno obavljen bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Bihaća, Livna i Mostara.

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice, a tokom proteklog rata ovo područje se nalazilo ispred borbenih položaja HVO-a.

Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta područje se može koristiti za ispašu stoke. Za mještane, posebno povratnike u selo Njivice koje je najbliže lokaciji, uklanjanje minske opasnosti znači sigurnije okruženje, bavljenje stočarstvom i ispašu stoke koju u ovom selu većina uzgaja jer je to glavni izvor prihoda koji im omogućava opstanak na ovom području.

Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Stolac upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za područje cijele Federacije Bosne i Hercegovine, zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE