Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.106 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 123 osoba.

– Ukupno izliječene 944 osobe.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama federalnih i kantonalnih institucija. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 04.06.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 7 osoba. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS, svi analizirani uzorci su negativni na koronavirus (COVID-19 ).

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se jedna pacijentica pozitivna na COVID 19, iz općine Sanski Most.

 

JAK VJETAR

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Tokom noći područje općine zahvatio je vjetar koji je u pojedinim dijelovima bio jačeg do olujnog inteziteta. Do sada prikupljenim informacijama, pored štete koju je vjetar nanio obaranjem stabala na putnu infrastrukturu, zabilježen je pad stabla na jednu porodičnu kuću u ulici Gazija i tom prilikom je nanesena materijalna šteta.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Požarnica, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:10 do 14:05 sati na Kobilovači, gdje je gorjelo auto.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:25 do 17:00 sati, na Domanovićima gorjela trava i rastinje,

– od 19:25 do 19:45 sati, u Tasovćićima gorjela kapina i rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 05:55 do 06:30 sati u ulici Zlatnih ljiljana, gdje je gorjela svetleća reklama.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju na gašenju požara na krovu kuće.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio područje kantona bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napona je u gradu Bihaću dio 10 kV dalekovoda Kostela-Spahići-Jezero i u općini Sanski Most dio 20 kV dalekovoda Dabar. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Zavidovići, Jajce i gradova Goražde i Gračanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 9 eksplozivnih sredstava.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao NARANDŽASTI  meteoalarm za područje Hercegovine, te za jugozapad i zapad Bosne zbog očekivanih jakih do olujnih udara juga, kao i zbog očekivanih  obilnijih padavina  praćenih grmljavinom u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne. Očekivana količina padavina u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne je između 50 i 80, lokalno oko/iznad 100 l/m2. Udari juga između 50 i 70, lokalno oko/iznad 80 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE