Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.109 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 126 osoba.

– Ukupno izliječene 944 osobe.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa po naredbama i preporukama federalnih i kantonalnih institucija. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se jedna pacijentica pozitivna na COVID 19, iz općine Sanski Most.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara napuštenog stambenog objekta, u ul. Rudolfa Vikića. Dvije osobe (migranti) koje su bile u objektu zadobile su povrede a ostepenu povreda se ljekari još nisu izjasnili. Pričinjena je veća materijalna šteta.Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Dunajevići. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije manjeg inteziteta.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Vogošća, Tešanj, Pale u FBiH, Banovići, te grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 13 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

Nesreća izazvana eksplozivnom napravom

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dana 05.06.2020. godine, u jutarnjim satima na području Vrpećkih podova, pronađeno beživotno tijelo Mikara (Rifet) Muhamed, rođen 21.12.1999. godine u Bugojnu. Pretpostavlja se da je nastradao od ekspolozivne naprave. Istraga je u tijeku.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE