Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04/05.06.2019. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,47 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,90 m3/s.

Općina Kalesija

Dana 04.06.2019. godine, usljed velikih padavina došlo je do plavljena stambenih i putnih komunikacija na lokalitetu MZ Tojšići, Kikači, Petrovice, Rainci Gornji, Rainci Donji i Vukovije Gornje. Poplavljeno je više stambenih objekta, te su u prekidu dvije lokalne putne komunikacije u naselju Babina luka i Spreča. Istog dana primljena je informacija od OSCZ Kalesija da je došlo do aktiviranja klizišta u naselju Hanzić, MZ Tojšići, MZ Kikači.

U večernjim satima načelnik općine je na prijedlog OSCZ  proglasio stanje prirodne nesreće za pogođena područja općine Kalesija.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          615 cm (pripremno stanje), jučer 619 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          499 cm (pripremno stanje), jučer 493 cm,

–   Orašje ——————————————         731 cm (pripremno stanje), jučer 724  cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 62 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  62 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati, iznosio je 216 cm, jučer je iznosio 215 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:30 sati    71cm 160 cm
Mostar 06:30 sati  288 cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati     -165 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:30 sati  217 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:45 sati  196 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati    71 cm 110 cm
Buna Buna 05:30 sati   150 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati       101 cm 130 cm

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. U naseljenom mjestu Karadaglije i Jablanica, usljed obilnih lokalnih padavina došlo je do naglog povećanja vodostaja Trebačke rijeke, u ovim naseljima. Zabilježeno je mjestimično izlivanje vode na poljoprivredno zemljište, ali bez ugrožavanja stambenih objekata. Nakon prestanka padavina voda se brzo povukla u korito rijeke.

 

Kanton Sarajevo

Uslijed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, u popodnevnim satima došlo je do pojave bujičnih voda, začepljenja šahtova i odvoda, što je prouzrokovalo manje kratkotrajno plavljenje pojedinih saobraćajnica i to na slijedećim lokacijama:

  • na lokalitetu Kromolja, općina Centar, izlila se voda iz kanala kod „golf igrališta;
  • u ul. Safeta Zajke, općina Novi Grad, slivnici nisu mogli osvojiti količinu vode;
  • u naselju Aneks, općina Novi Grad, bujične vode .
  • u općini Ilidža, na više lokacija, začepljeni šahtovi su uzrokovali kratkotrajno zadržavanje vode na saobraćajnicama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 195 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 204 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je tehničku intervenciju, od 12:30 do 14:45 sati, na čišćenju okoliša i sapiranju igrališta oko zgrade Osnovne škole u Čeljevu.

 

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 04.06.2019. godine u 00:34 sata, primio informaciju od Policijske stanice Hadžići, da je na Bjelašnici izgubljeno pet osoba (čobana), te da isti traže pomoć. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u skladu sa propisanim procedurama angažovana je Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čije su dvije ekipe krenule u potragu za izgubljenim licima na Bjalašnici. Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civile zaštite Kantona Sarajevo su u 06:05 sati, pronašli izgubljene osobe na lokalitetu Krošnje. Jedna od izgubljenih osoba je bila blago podhlađena dok su ostali u dobrom zdravstvenom stanju (snalaze se u vremenu i prostoru). Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite sa izgubljenim osobama su oko 07:30 sati, stigli do mjesta Opančak čime je akcija spašavanja uspješno završena. 

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

  

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje cijele BiH.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE