Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.06.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Agencija za vodno područje rijeke Save

Informacija o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH:

Trenutno se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH bilježi

stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Što se tiče rijeke Save vodostaj je u blagom porastu.

Imajući u vidu trenutne meteorološke prognoze koje predviđaju povremene padavine sve

do srijede, sugerišemo na povećan oprez zbog mogućeg plavljenja naročito uz bujične

vodotoke.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,42 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 67,6 m3/s.

Grad Gračanica. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, izmjeren jutros u 06,00 sati iznosio je 331 cm. i ima trend opadanja. (na 300 cm preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava). Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Doboj Istok. Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 150 ha zemljišta uz rijeku Spreču. Lokalni vodotoci su se povukli u svoja korita.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          619 cm (pripremno stanje), jučer 510 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          493 cm (pripremno stanje), jučer 490 cm,

–   Orašje ——————————————         724 cm (pripremno stanje), jučer 705  cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 62 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  65 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 215 cm, jučer je iznosio 248 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati  69 cm 160 cm
Mostar 06:15 sati 382 cm 850 cm
Čapljina 06:15 sati -140 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:30 sati 205 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:15 sati 114 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati  69 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 146 cm   265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati  115 cm 130 cm

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 204 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 220 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. U naselju Karadaglije, zbog obilnih kišnih padavina i povećanog vodostaja, kao i djelomičnog izlijevanja Trebačkog potoka, na putnu infrastrukturu i poljoprivredno zemljište, uspostavljena je cjelovečernja dežura i obilazak terena u ovom naselju, kako bi se moglo preventivno djelovati u slučaju dodatnog izlijevanja. Jutros se stanje sa vodostajem normalizovalo, tako da isti više ne prijeti izlijevanjem.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije i to: u ulici Zije Dizdarevića, intervencija na gašenju požara na elektro-ormaru u stanu, požar je ugašen, te u ulici Abdulaziza Aska Borića, tehnička intervencija, na otvaranju automobila u kojem je ostalo dijete u autosjedalici.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, je imala jednu intervenciju na gašenju požara na pekarskoj radnji „Rešo“ u centru Srebrenika, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. U 14.10 sati, aktivirao se požar na mjesnom groblju u naselju Veljaci, na intervenciju su izišla četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila i isti ugasili u 15.05 sati. Opožareno je oko 0.5 dunuma suhe trave a materijalne štete nije bilo.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je tehničku intervenciju u mjestu Kličići, na izvlačenju unesrećenih poslije saobraćajne nesreće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tehničku intervenciju, na uklanjanju drveta sa krova kuće, u ulici kralja Tomislava, u vremenu  od 09:25 do 10:00 sati.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervencije na gašenju otpadnog materijala.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacija na području općina Orašje, Domaljevac-Šamac, Travnik i Ilidža timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva, 27 komada metaka 7.92, te uništili jedno eksplozivno sredstvo na licu mjesta, na području općine Travnik.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.5

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje cijele BiH.

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Rudo 43, Zvornik 26, Trebinje 23, Sokolac 21, Foča, Han Pijesak i Ivan Sedlo 20, Višegrad 17, Srebrenica 16, Gradačac 14, Mrkonjić Grad 10, Banja Luka, Gacko, Mostar, Nevesinje i Sarajevo 9, Bijeljina, Bileća i Zenica 8, Čemerno 7, Bjelašnica i Doboj 6, Jajce 4, Bugojno 3, Bosanska Gradiška i Bosanski Novi 2, Neum 1.

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE