Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 04./05.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

                                                                   

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Donji Kamengrad, u vremenu od 16:45 do 21:25 sati, gdje je zbog udara groma, došlo do zapaljenja pomoćnog objekta-štale, u kojoj je je bilo smješteno oko 300 bala sijena. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice Grada Zenica, povodom (navedenih vremenskih prilika) vatrogasci su intervenisali u više slučajeva u gradu, otklanjali su polomljeno drveće sa ulica kao i drvo koje je palo na pmv u ul. Šerbin Sokak, ispumpavanje vode iz podrumskih stanova u ul.Bistua 13. 

Općina Maglaj. Takođe povodom (navedenih vremenskih prilika)  vatrogasci su intervenisali u više slućajeva na ispumpavanje vode iz kuće, podrumskih stanova i iz jedne osnovne škole.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u mjestu Kula Banjer, mgdje je gorila manja površina niskog rastinja i suhe trave, požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u vremenu od 17:30 do 18:10 sati, u mjestu Orlac, gdje je gorila baraka.

NEVRIJEME, JAK VJETAR, GRAD

Zeničko-dobojski kanton

U toku jučerašnjeg dana u poslijepodnevnim satima jače nevrijeme praćeno grmljavinom i jakom kišom, i manjim gradom,  zahvatilo  je šire područje grada Zenice i općine Maglaj. U Zenici oko 17:00 sati u Maglaju oko 18:00 sati, zbog velike količine padavina (za  kratko vrijeme) došlo je do zadržavanje vode na putevima, podvožnjacima i raskrsnicama. Zbog nemogućnosti odvoda da prime veće količine vode,  došlo je do kratko trajnog začepljenja i plavljenja nekoliko podrumskih stanova u Zenici  i Maglaju kao i jedan manji broj objekata.  Ubrzo nakon prestanka padavina stanje se vartilo u normalu. Za sada nismo primili izvještaje o eventualnim nastalim štetama na poljoprivrednim dobrima i nastalim materijalnim štetama.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE