Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.05.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je manju intervenciju kod Kantonalne bolnice, zbog zapaljenja dimnjaka.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo primio je  informaciju od PS Rajlovac, o pronalasku eksplozivnog sredstva u naselju Rajlovac, općina Novi Grad.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su navedeno eksplozivno sredstvo preuzeli u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite su sa svim raspoloživim sredstvima od ranih jutarnjih sati u  potrazi za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, koji je nestao u u četvrtak 02.05.2019.godine, od kada mu se gubi svaki trag. Proteklih dana prikupljene su informacije i obavljeni razgovori sa porodicom i prijateljima. Timovi su u stalnom kontaktu sa policijom, a pregledani su i snimci sa nadzornih kamera u blizini tržnog centra “Robot”. Sve prikupljene informacije provjeravaju se na terenu a pregledano je i nekoliko napuštenih objekata na području ove općine.  Prema riječima njegove porodice, Almir je napustio njihovu kuću oko 8:00 sati, i od tada je nedostupan. Na sebi je imao bijelu jaknu sa sivim pletenim rukavima.

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i Ružicom Bičvić. Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

  

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Herecegovine, zbog očekivanih kišnih padavina.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mostar 34, Gradačac 24, Livno 18, Jajce 15, Bjelašnica 14, Bihać 13, Ivan Sedlo 12, Bugojno 10, Sarajevo 8, Tuzla 7, Zenica 6, Sanski Most 3.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE