Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije:

       od 10:40-14:40 sati, u mjestu Stabandža gorjelo je nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

       od 15:07-15:47 sati, u mjestu Vidovska gorjela je šuma. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 15:00 do 18:00 sati, u mjestu Šejkovača na zapaljenim halama firmi „Vrhpolje promet“ i poljoprivredne apoteke „E-E-Š“. U gašenju požara učestvovalo je 13 vatrogasaca sa tri vozila, iz vatrogasne jedinice Sanski Most, 2 vatrogasca sa vozilom iz Vatrogasne jedinice općine Prijedor i 1 vatrogasac sa vozilom iz Vatrogasne jedinice općine Ključ.

Jedan vatrogasac iz vatrogasne jedinice općine Sanski Most, zadobio je lakše tjelesne povrede (opekline po vratu i rukama). Pričinjena je veća materijalna šteta, a uviđajne radnje su još u toku.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica GradaTuzla imala je 4 intervencije na gašenju požara, niskog rastinja u naseljima Križani i Lipnica, požar na el. instalacijama u privatnom stambenom objektu u ul. Rudarska te požar u stanu u ul. A. Izetbegovića. Požari su  ugašeni.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja cca 2 ha, u naselju Brnjica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja cca 1ha, u naselju Seljublje. Požar je ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju šumskog požara cca 3ha, u naselju Vranovići. Požar je ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u naselju Biberovo Polje. Požar je ugašen.

Općina Sapna. Na području općine Sapna došlo je do šumskog požara u naselju Skakavica cca 15ha, koji je zahvatio minsko polje. Požar van minskog polja je lokalizovan dok  je na miniranom području još uvijek aktivan. Na požarištu dežuraju pripadnici šumarije Sapna.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasci Grada Zenice su u krugu firme ,,Arcelor Mittal“ pogon Aglomeracija, ugasili požar industrijske masti. Također, na području Zmajevca, vatrogasci su ugasili i požar trave i niskog rastinja.

Općina Kakanj. Vatrogasci općine Kakanj u mjestu Tičići ugasili su šumski požar.

Općina Maglaj. Vatrogasci  općine Maglaja imali  su intervenciju gašenja požara krova na privatnoj kuću u naselju Donja Bočinja.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Općine Goražde, dana 04.04.2016.godine, oko 13:15 časova, na lokalitetu Podkozara, MZ Zupčići došlo je do pojave požara na suhoj travi i niskom rastinju, koji se proširio i na šumu. Odmah po dojavi vatrogasna jedinica općine Goražde izašla je na lice mjesta i otpočela akciju gašenja požara. Požar su lokalizovali u 15:15 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina.  Vatrogasna jedinica općine Čapljina u vremenu od 12:15 do 13:20 sati, gasila požar na Bivolju Brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te od 18:30 do 19:30 sati, gasili požar u mjestu Jasenici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic u vremenu od 11:41 do 13:40 sati, gasila požar u mjestu Kralupima, gdje je gorjelo nisko rastinje.                                                 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imali je jednu intervenciju na lokalitetu Radića brdo. Gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar jeugašen.     

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je dvije intervencije, prvu  na lokalitetu Kula – Krčevine, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje i drugu intervenciju na lokalitetu Donja Rovna, gdje je požar zahvatio nisko rastinje. Navedeni požari su nakon intervencije vatrogasaca ugašeni.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine  Kiseljak imala je dvije intervencije, prvu na lokalitetu Gunjače – Kazagići gdje je gorjela šuma, nisko raslinje i korov, i drugu intervenciju na lokalitetu Završje, gdje je požar zahvatio šumu i nisko rastinje. Požari su ugašeni, materijalna šteta se procjenjuje.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je tri intervencije:

– na lokalitetu Petaci gdje je  gorjela šuma,

– na lokalitetu Bare, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitetu  Nević Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Svi požari su ugašeni.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na lokalitetu Žaovine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena, nije bilo moguće ugasiti požar.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo u izvještajnom periodu je imala osam manjih intervencija, od kojih su šest intervencija bile na gašenju niskog rastinja, te dvije tehničke prirode.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 04.04.2016 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Cerik, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna i Čelić.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. U toku dana 04.04.2016. godine, Kantonalni operativni centar Tuzla  zaprimio je  i proslijedio FUCZ prijave o postojanju NUS-a u općini Kalesija, radi se jednoj ručnoj bombi.

„A“ Tim FUCZ  je vršio izuzimanje i uništavanje NUS-a, na području Grada Tuzle i općine Kalesija.

„B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Na lokalitetu  Karalinka pronađen je  NUS, radi se o jednoj  kasetnoj  bombi. 

Općina Vitez. Na lokalitetu  Nadioci i lokaciji hotela ,,Lovac”, pronađene bombe.

           Općina Busovača. Na lokalitetu  Bare, pronađeno više komada nepoznatog NUS-a.          

O pronalasku navedenog NUS-a obavješten  „A” tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku su radovi na deminiranju projekta  “Kruševo 2”, na površini od  65 000 m2. Radove izvodi deminerska organizacija “Centar za obuku pasa za otkrivanje mina”.

Općina Maglaj. Uposlenici civilne zaštite  općine Maglaj  izlazili su  na teren sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom, te izvršili obilježavanje pronađenog NUS –a.

 

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Dana 04.04.2016. godine, u 08:10 sati, od strane Općinske službe civilne zaštite općine Vogošća, primljena je informacija o pronalasku jednog neeksplodiranog ubojnog sredstva, na području brda Žuč. Istog dana u 09:36 sati, od strane građanina primljena informacija o pronalasku ručne bombe na području Borija. Informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava su prenesene Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, čiji pripadnici su preuzeli navedena ubojna sredstva.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE